Evropski dan judovske kulture se je v Sloveniji začel v petek s prireditvijo v lendavski sinagogi z recitalom Polone Vetrih in predstavitvijo knjige Za mizo s prekmurskimi Židi Bojana Zadravca. Foto: RTV SLO
Evropski dan judovske kulture se je v Sloveniji začel v petek s prireditvijo v lendavski sinagogi z recitalom Polone Vetrih in predstavitvijo knjige Za mizo s prekmurskimi Židi Bojana Zadravca. Foto: RTV SLO
Jagodno dekle se loteva tematike holokavsta in prek zgodovine zastavlja vprašanje, kaj zdaj in kaj naj z zgodovino stori mlada generacija. Predstavo je režirala Tjaša Črnigoj, v njej igra Vesna Vončina, nastala je v koprodukciji Mini Teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana. Foto Foto: Mini teater
V knjigi Za mizo s prekmurskimi Židi Bojan Zadravec predstavi judovsko kulinarično kulturo. Opiše prostor kuhinje, posodje, recepte in predstavi zanimivosti, povezane z judovsko kulinariko. Avtor je recepte zbiral po pripovedovanju še živečih judovskih gospodinj in po starih, že orumenelih zapisih na listkih in v zvezkih z recepti. Osnove judovske prehrane so zapisane v Tori. Foto: RTV SLO

Pod okriljem evropskega dne judovske kulture se vsako leto na eno izmed septembrskih nedelj povezujejo snovalci in obiskovalci kulturnih prireditev v želji po spoznavanju in predstavljanju judovske dediščine. Letos je projekt na mednarodni ravni organiziran petnajstič zapored, Slovenija pa v njem sodeluje od leta 2006.
Projekt je vsako leto posvečen določeni temi iz judovskega vsakdanjika. Letošnji dan judovske kulture je posvečen ženskam v judovstvu in njihovemu prispevku k judovski kulturni dediščini.
Začetek prireditev v lendavski sinagogi
V Sloveniji se bodo ta konec tedna zvrstili dogodki v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Negovi in Murski Soboti. Na predvečer šabata, ki velja za dan počitka, so v lendavski sinagogi pripravili recital Polone Vetrih in predstavitev knjige Za mizo s prekmurskimi Židi, v kateri je avtor Bojan Zadravec predstavil običaje in recepte po svetopisemskih pravilih. Peta Mojzesova knjiga namreč zapoveduje, kaj se sme jesti in česa ne, pa tudi način priprave.
Mini teater judovski kulturi posveča celotno nedeljo
V soboto in nedeljo se bodo judovski kulturi posvetili tudi v Mini teatru in Judovskemu kulturnem centru Ljubljana, v soboto z gledališko predstavo Jagodno dekle, v nedeljo pa s celodnevnim programom. Odprli bodo razstavo Judovski življenjski cikel/Judovski vsakdan, predstavili knjigo Za mizo s prekmurskimi Židi in avdiovizualni projekt Šabbat Ha’Malka, predstavili plesalko Katjo Delak, literarni popoldan z branjem zgodbe Nobelovega nagrajenca Smuela Agnona Tehila in poezije judovskih pesnic Else Laske-Schuler, Nelly Sachs, Anne Ahmatove in Have Pinchas pa se bo sklenil z recitalom Polone Vetrih.
Razstave in glasba tudi v Mariboru in na Gradu Negova
Večina dogodkov letošnjega Evropskega dneva judovske kulture po Sloveniji se bo zvrstila prav v nedeljo. V Mariboru bodo odprli multimedijsko razstavo avstrijsko-nemške judovske umetnice Malin Gabriele Kundi in pripravili dan odprtih vrat. Na Gradu Negova bo odprtju razstave Romi v gibanju sledil koncert judovske glasbe s Klariso Jovanović, Della Segodbo in Kontra-Kvartetom.
Vse do oktobra s sklepom v Murski Soboti
Evropski dan judovske kulture 2014 se bo v Sloveniji sklenil 5. oktobra z odprtjem razstave Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in predstavitvijo knjige Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia v Pomurskem muzeju Murska Sobota.


Prispevek Cirile Sever, ki je obiskala prireditev v Lendavi, si lahko ogledate v priloženem posnetku.

Ob evropskem dnevu judovske kulture
Ob evropskem dnevu judovske kulture