Folkart je nedvomno eden od paradnih konj festivala. Foto: Festival Lent
Folkart je nedvomno eden od paradnih konj festivala. Foto: Festival Lent
Lent
Mariborčani tudi letos ne bodo ostali brez dveh najintenzivnejših tednov v letu. Foto: MMC RTV SLO

Festivala Lent, katerega producent je Narodni dom Maribor.

Zagotovljena so sredstva v višini 77.000 evrov, od katerih naj bi 27.000 evrov prerazporedili iz kabineta predsednika vlade. Občini, ki je ustanoviteljica javnega zavoda, ki presega občinski pomen oziroma deluje v javnem interesu države, se zato v okviru sistema financiranja občin zagotovijo ustrezna dodatna sredstva države za financiranje zavoda.

Pripoznana javna kulturna dobrina širšega pomena
Ministrstvo za kulturo je 9. maja prejelo dopis mariborske občine s pobudo za ugotavljanje javne kulturne dobrine širšega pomena. Pobuda izhaja iz prepričanja, da Narodni dom Maribor pripravlja kulturni program, ki presega lokalni in regionalni pomen.

Mariborska občina je dopis poslala po srečanju ministra za kulturo Uroša Grilca, mariborskega župana Andreja Fištravca in direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine v zadnjih dneh aprila. Takrat so se dogovorili, da bodo poiskali 220.000 evrov, potrebnih za izpeljavo letošnjega festivala.

Nepredviden in nenačrtovan odhodek bo vendarle uresničen
Pripravljenost države glede reševanja Festivala Lent in tudi pogoj sorazmerne vključitve občine v takšno reševanje je nepredviden in nenačrtovan odhodek, vendar hkrati pomemben za razpoznavnost mesta, turistično ponudbo in kulturno udejstvovanje.

Ker pa takšno prerazporeditev sredstev po določbah o pristojnosti organov opravlja župan, bodo sredstva zagotovljena neposredno po sklenitvi ustreznega sporazuma z ministrstvom za kulturo.