Z odličnim obiskom se na letošnjem festivalu lahko doslej med drugim pohvali kantata Carmina Burana Carla Orffa, ki je na Kongresnem trgu odprla dvomesečno dogajanje. Foto: Miha Fras
Z odličnim obiskom se na letošnjem festivalu lahko doslej med drugim pohvali kantata Carmina Burana Carla Orffa, ki je na Kongresnem trgu odprla dvomesečno dogajanje. Foto: Miha Fras
Mi Ha Iš - foto: Domen Pal
Med dogodki, ki se bodo še zvrstili, je že razprodana gledališka predstava Mi Ha Iš - Kdo si človek? s Polono Vetrih in Sašo Tabakovičem. Foto: Domen Pal
Uroš Perić
Če je Big Band RTV Slovenija spremljal Poletno noč, uvodni večer Festivala Ljubljana, bo ob zadnjih dneh festivala pod taktirko Lojzeta Kranjčana spremljal Uroša Perića. Pianist in pevec bo v Križankah nastopil 29. avgusta. Foto: Big Band RTV SLO

V avgustovskem delu sporeda so obiskovalci največ zanimanja pokazali za razprodano gledališko predstavo Mi Ha Iš - Kdo si človek? s Polono Vetrih in Sašo Tabakovičem, med najbolj povpraševanimi dogodki so še muzikal Evita z londonskega West Enda, Moskovski solisti z violistom Jurijem Bašmetom in mlado violinistko Lano Trotovšek ter tradicionalni koncert Vlada Kreslina.

Po ocenah organizatorjev se je kot uspešna novost festivala izkazal Kongresni trg, ki so ga dodali tradicionalnemu prizorišču v Križankah. Z uvedbo Kongresnega trga so želeli ogled vrhunskih predstav omogočiti kar najširšemu občinstvu, obenem pa pripomoči k živahnejšemu poletnemu utripu mestnega središča. Turisti, ki si poleg klasičnega ogleda mestnih znamenitosti želijo še kulturnih doživetij, so bili z dogajanjem na Kongresnem trgu zelo zadovoljni, so prepričani.
62. festival je odličen obisk doživel ob odprtju, ki ga je zaznamovala kantata Carmina Burana Carla Orffa, ter Verdijevem Rekviemu z Riccardom Mutijem, ki je enega osrednjih ljubljanskih trgov spravil v prav posebno razpoloženje.
Pričakovano so razprodali koncert opernih arij z Elino Garančo v Gallusovi dvorani, Križanke pa so bile premajhne ob plesu španske mojstrice flamenka Marii Pages ter gala baletnem večeru svetovnih zvezd in večeru tanga s Stefanom Milenkovićem in Markom Hatlakom.
Tudi festivalu letos ni bilo v pomoč vreme. Ocenjujejo, da je bilo na deževen dan približno 30 odstotkov manj obiskovalcev, torej predvsem tistih, ki se za obiske prireditev odločajo v zadnjem trenutku. Organizatorji so ohranili staro prakso 80-odstotnega popusta pri nakupu vstopnic za odlične dijake in uspešne študente, ki so do zdaj kupili okrog 2.730 vstopnic.
Zadnje festivalsko dejanje se bo zgodilo 1. septembra, ko bo nastopil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z dirigentom Marissom Jansonsom in vrhunskim pianistom Jean-Yvesom Thibaudetom.