Mitja Čander je pretekli teden obiskal pristojne za EPK v Murski Soboti, na Ptuju, v Velenju in Slovenj Gradcu, načelni dogovor pa je dosegel tudi z Novim mestom, od katerega so čakali le še uradno potrditev. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Čander je pretekli teden obiskal pristojne za EPK v Murski Soboti, na Ptuju, v Velenju in Slovenj Gradcu, načelni dogovor pa je dosegel tudi z Novim mestom, od katerega so čakali le še uradno potrditev. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Čander
Programski direktor Mitja Čander meni, da sta se ustvarila zaupanje in duh sodelovanja, ki sta bila še pred nekaj meseci vprašljiva. Foto: EPK 2012
Maribor
27. aprila je v Bruslju predviden zagovor poročila, ki bi lahko organizatorjem prinesel še 1,5 milijona evrov nagrade Meline Mercouri. Foto: Miha Lukac

Ker je bila v pripravah najspornejša prav finančna slika projekta EPK, si Čander šteje za "veliko zmago", da je bil dogovor s partnerskimi mesti naposled le dosežen. "Ustvarila sta se zaupanje in duh sodelovanja, ki sta bila še pred nekaj meseci vprašljiva," pravi Čander.
S sodelujočimi občinami, Ptujem, Velenjem, Novim mestom, Mursko Soboto in Slovenj Gradcem, so se dogovorili o finančni konstrukciji, ki predvideva, da pride na en evro od države en evro od občine. Ob tem so župani privolili, da se iz tega denarja financirajo tudi skupni in mrežni projekti ter javni zavod Maribor 2012 kot skupni organ projekta.
Mitja Čander je pretekli teden obiskal pristojne za EPK v posameznih občinah, načelni dogovor pa je dosegel tudi z Novim mestom, od katerega so čakali le še uradno potrditev. Vlada je svoje zaveze potrdila sredi januarja in s tem je po Čandrovih trditvah "glavnina sredstev za EPK zagotovljena".
Čander upa na vsaj še še pet milijonov evrov z razpisov in tudi na evropska sredtsva
V letih 2011 in 2012 imajo tako na voljo 13,2 milijona evrov od ministrstva za kulturo in 13,2 milijona evrov od partnerskih mest. Ob tem Čander računa, da bi jim uspelo iz razvojnih sredstev počrpati vsaj še pet milijonov evrov na razpisih drugih ministrstev, 1,5 milijona od Evropske komisije, nekaj denarja pa naj bi prišlo od sponzorjev in s trženjem.
15 odstotkov sredstev se bo po dogovoru z župani namenilo za delovanje zavoda Maribor 2012, ki ima sedež v Naskovem dvorcu v Mariboru, preostalo pa bo porabljeno za program. Čander predvideva, da bo za program v teh dveh letih na voljo med 25 in 30 milijoni evrov, kar je dovolj trden temelj za kakovostno delo.
Petnajst odstotkov programskega denarja bo namenjenih skupnim in mrežnim projektom, v katere bodo vključene vse sodelujoče občine, preostalo pa bo razdeljeno posameznim projektom po občinah. Mesta bodo lahko črpala programska sredstva skladno s svojim prispevkom v ta namen.
Maribor dobi 55 odstotkov, na Ptuj pade 14 odstotkov, na Velenje 9,5 odstotka, na Novo mesto 7,5 odstotka, na Slovenj Gradec sedem odstotkov ter na Mursko Soboto pet odstotkov razpoložljivega denarja.
Potegovanje za sredstva nagrade Meline Mercouri
Prav danes morajo oddati sklepno poročilo, 27. aprila pa je predviden njegov zagovor v Bruslju. Če bo uspešen, bo organizatorjem dodeljenih 1,5 milijona evrov tako imenovane nagrade Meline Mercouri, kar je edina neposredna finančna pomoč Evropske unije za program EPK.