Guverner Floride Ron DeSantis je na novinarski konferenci omenil le splošno željo po zmanjšanju porabe in izogibanju financiranju postavk, za katere meni, da so
Guverner Floride Ron DeSantis je na novinarski konferenci omenil le splošno željo po zmanjšanju porabe in izogibanju financiranju postavk, za katere meni, da so "neprimerne za državne davke". Foto: EPA
Sorodna novica Argentinska vlada: "Časi, ko so se filmski festivali financirali z lakoto tisočev otrok, so minili"

Guverner Floride Ron DeSantis je prejšnji teden vložil veto na več kot 32 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev za umetnost in kulturo iz proračuna za naslednje leto, kar bo ohromilo kulturne ustanove v Tampa Bayu in na Floridi, poroča Tampa Bay Times. DeSantis je napovedal, da bo v prihodnjem letu zmanjšal proračunske postavke za milijardo dolarjev, ob tem pa načrtuje skoraj 116,5 milijarde dolarjev izdatkov. Na novinarski konferenci v Tampi DeSantis ni posebej pojasnil, zakaj je oklestil omenjene programe. Omenil je le splošno željo po zmanjšanju porabe in izogibanju financiranju postavk, za katere meni, da so "neprimerne za državne davke".

Michael Tomor, direktor Umetnostnega muzeja v Tampi, je za Times dejal, da je veto znak upadanja zaupanja v floridske kulturne in umetniške ustanove. Muzej je pričakoval 570.500 dolarjev (od tega 500.000 dolarjev za širitev in 70.500 dolarjev za izobraževalne programe). Zdaj ne bo prejel ničesar.

Sorodna novica Floridsko vrhovno sodišče odprlo pot prepovedi splava po šestih tednih, a dovolilo referendum

Margaret Murray, izvršna direktorica neprofitne organizacije za umetnost Creative Pinellas s sedežem v Tampi, je za Times povedala, da bodo največjo škodo utrpele lokalne glasbene in gledališke skupine, mladinski programi in umetniški festivali. "Popolnoma zmanjšati sredstva za kulturo ... Tega kot strokovnjakinja za umetnost v okrožju Pinellas ali kje drugje še nisem doživela," je dejala.

Med tistimi, ki bodo nemudoma občutili finančni pritisk, sta tudi FreeFall Theater, neprofitna gledališka družba v Sankt Peterburgu, ki je od države pričakovala 105.000 dolarjev, in ZooTampa v Lowery Parku, ki je načrtoval, da bo 500.000 dolarjev državnih nepovratnih sredstev namenil za reševalni habitat za morske krave v vrednosti 125 milijonov dolarjev. Obe organizaciji sta sporočili, da dobivata nepovratna sredstva in donacije iz drugih virov, vendar bosta morali zaradi zmanjšanja proračuna poiskati druge vire prihodkov za financiranje svojih projektov.

Nekateri demokrati, med njimi predstavnica zvezne države Florida Anna Eskamani, so veto že kritizirali. Eskamani je v izjavi dejala, da "zmanjšanje teh sredstev spodkopava gospodarsko vitalnost države in ne upošteva pomembnega prispevka njihovih kulturnih ustanov". Veto so kritizirali tudi vodje umetniške in zagovorniške organizacije Florida Cultural Alliance, ki so potezo označili za "brez primere v zgodovini floridskega programa subvencij".