Amanda Gorman je leta 2017 postala prva oseba z naslovom mladinske pesniške lavreatke. Lento ameriških pesniških lavreatov so v preteklosti nosili velikani, kot sta Robert Frost in Maya Angelou (trenutno ima to funkcijo Ada Limón). Naziv
Amanda Gorman je leta 2017 postala prva oseba z naslovom mladinske pesniške lavreatke. Lento ameriških pesniških lavreatov so v preteklosti nosili velikani, kot sta Robert Frost in Maya Angelou (trenutno ima to funkcijo Ada Limón). Naziv "uradnega pesnika Združenih držav Amerike" nosi posameznik, čigar poslanstvo je poglabljati ljubezen in spoštovanje ameriškega naroda do pesniške besede. Foto: AP
Sorodna novica Amanda Gorman, 22-letna pesnica inavguracije, o iskanju luči v temi

Amanda Gorman se je v objavi na Facebooku že obvezala, da se bo proti umiku borila. Nad pesmijo Grič, na katerega se vzpenjamo (The Hill We Climb) se je pritožila mama dveh učencev na šoli Bob Graham Education Center v kraju Miami Lakes.

"Obupana sem," je zapisala Amanda Gorman. "Oropati otroke pravice, da bi našli svoj glas v književnosti, je kršitev njihove pravice do svobode misli in svobode govora." Pesnica, ki je pri 19 letih prejela naziv ameriške mladinske pesniške lavreatke, je po lastnih besedah pesem napisala zato, da "bi se vsi mladi ljudje lahko videli v zgodovinskem trenutku". Pravi, da je od takrat dobila nešteto pisem in videoposnetkov otrok, ki so po njenem zgledu začeli pisati lastne pesmi.

Širša ameriška javnost je na Amando Gorman postala pozorna na inavguraciji predsednik Bidna: bila je najmlajša pesnica na prireditvi od leta 1961, ko je bil Robert Frost povabljen na inavguracijo Johna F. Kennedyja.

Pesem išče luč
V pesem The Hill We Climb avtorica vplete najrazličnejše reference, od Svetega pisma do muzikala Hamilton, aludira pa tudi na govore predsednika Kennedyja in Martina Luthra Kinga. "Ko napoči dan, se vprašamo, kje lahko v tej neskončni senci najdemo luč." (When day comes, we ask ourselves where can we find light in this never-ending shade?)," najavi v uvodnem verzu. Odgovor v nadaljevanju poda prek svoje lastne življenjske zgodbe.

Ideja kompozicije je bila Bidnovo inavguracijo pospremiti s sporočilom upanja, a na tak način, da pri tem "ne zanika dokazov nesloge in razkola". Pesem je bila namreč napisana približno do polovice, ko se je 6. januarja zgodil napad na Kapitol, ki so ga zagrešili podporniki odhajajočega predsednika Trumpa.

Pesem bo za otroke višjih razredov še naprej na razpolago v osnovnošolskem medijskem središču, je v izjavi za javnost podčrtala predstavnica šolskega okrožja Ana Rhodes.

Dolgoročni cilj Amande Gorman je, da bo leta 2036 kandidirala za predsednico Združenih držav Amerike. Foto: AP
Dolgoročni cilj Amande Gorman je, da bo leta 2036 kandidirala za predsednico Združenih držav Amerike. Foto: AP
Sorodna novica DeSantisova razglasitev kandidature v znamenju tehničnih težav

Kampanja guvernerja DeSantisa
Prepovedi knjig seveda niso nov fenomen, so pa v zadnjem času v ZDA vse pogostejše, še posebej na Floridi, kjer je guverner Ron DeSantis – na ogorčenje mnogih – vpeljal zakonodajo, ki omogoča cenzuro knjig, ki se nekaterim zdijo neprimerne za otroke v šolah.

DeSantis, ki je ta teden uradno vstopil v tekmo za predsedniško kandidaturo leta 2024, konservativne volivce nagovarja s politiko, ki se močno naslanja na kulturna razhajanja okrog vprašanj rase, spolne usmerjenosti in spola.

Predstavnica za medije v Beli hiši Karine Jean-Pierre je prepoved pesmi že obsodila in sporočila, da trenutna administracija s predsednikom Bidnom na čelu podpira Amando Gorman. "Predsednik je bil ponosen, da je nastopila na njegovi inavguraciji. Prepovedi knjig so cenzura, pika. To omejuje ameriško svobodo – svobodo Američanov – in vsi bi morali nasprotovati takim potezam."

Ena sama pritožba je bila dovolj za sklic komisije
Daily Salinas
, floridska mama, ki se je pritožila nad pesmijo (in še dvema drugima knjigama), je za časnik Miami Herald izjavila, da "ne zagovarja uničevanja ali cenzuriranja nobenih knjig". Rada bi samo, pravi, da bi bilo čtivo za otroke "primerno", ni pa pojasnila, kaj v verzih Amande Gorman se ji ni zdelo primerno.

Njeno pritožbo je obravnavala komisija, v kateri so sedeli trije učitelji, strokovnjak iz medijskega središča in ravnateljica. Eno od izpodbijanih knjig so ocenili za primerno za vse starosti, druga knjiga in pesem pa sta "primernejši" za učence v zadnjem triletju in sta bili zato premaknjeni v oddelek za starejše učence.

"Povejmo na glas: večino prepovedanih del so napisali avtorji, ki so se pred tem več generacij trudili, da so sploh prišli na knjižne police," je v svoji objavi podčrtala pesnica. "Večino del, ki so predmet cenzure, so napisali kvirovski in nebelski glasovi."