Zračni posnetek Palmire danes, na fotografiji rimsko gledališče. Foto: Reuters
Zračni posnetek Palmire danes, na fotografiji rimsko gledališče. Foto: Reuters
false
Čeprav so satelitske slike lani kazale uničujočo podobo starodavne Palmire, najnovejši posnetki kažejo, da morda upanje še ni izgubljeno. Sirska vlada upa, da bodo mesto v nekaj dneh ponovno zavzeli, nato pa bodo, kot obljubljajo, antične spomenike obnovili. Foto: Reuters

Sirska vojska je v petek po letu dni iz rok Islamske države (IS) iztrgala starodavno citadelo oziroma "puščavski biser" v Palmiri. Borci IS-ja so v tem starodavnem, antičnem mestu povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, na črnem trgu pa prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

Oživitev antičnih spomenikov
Kot je sporočil vodja oddelka za antične umetnine in muzeje Mamun Abdulkarim, v sirski vladi upajo, da bodo Palmiro zdaj, ko so si vladne sile utrle pot v zahodne in severne predele mesta, v nekaj dneh ponovno zavzeli, nato pa bodo, kot obljublja, oživili antične spomenike "kot sporočilo proti terorizmu."

Borci Islamske države so razstrelili tako osrednji tempelj starodavnega sirskega mesta, Belov tempelj, kot tudi tempelj Balšamin, pogrebne stolpe in slavolok zmage, vse izjemne priče o antični Palmiri kot karavanski poti in križišču več civilizacij. Njihovo uničenje in uničenje številnih drugih starodavnih mest, kulturnih stavb in starin ter plenjenje premične dediščine so Združeni narodi označili za vojni zločin.

Novi posnetki kažejo, da ni uničeno popolnoma vse
A čeprav so lani po pregledu satelitskih posnetkov zatrjevali, da je Belovo svetišče popolnoma uničeno, so novejši posnetki veliko bolj pomirjujoči. Posnetki Palmire iz zadnjih nekaj dni, vključno s tistimi, ki so jih posneli letalniki, leteči nad mestom, kažejo, da upanja še ni treba popolnoma opustiti, saj so uničevenje nekateri deli očitno zaobšli. Še vedno stojijo zidovi okoli Belovega templja, prav tako amfiteater, dolga avenija s stebriščem in tetrapilon, četverokotni pomnik z ločenim štiristebrjem v vsakem kotu.

Škoda bo jasna šele ob dostopu do mesta
Kljub temu je dejansko škodo nemogoče oceniti vse dokler skupina strokovnjakov ne bo imela dostopa do mesta, ki je pod nadzorom Islamske države od preteklega maja. "Še vedno nas je strah tega, kar se je tam zgodilo ... uničenje dveh templjev, triumfalnega slavoloka in pogrebnih stolpov ..."

Prav tako pereče vprašanje je, koliko je bilo izkopavanj in odtujitve premičnih artefaktov. Poleg javnega uničevanja kulturnih prizorišč naj bi bila Islamska država vpletena tudi v tihotapljenje in preprodajo starin.

"Življenje bomo ponovno pripeljali v Palmiro"
A kot pravijo, bo Sirija zaplenjene starine, ki se bodo znašle na (črnem) trgu, lahko pridobila nazaj, saj je te predmete zlahka identificirati. Abdulkarim je obljubil tudi obnovitev poškodovanih prizorišč, kolikor bo le mogoče. "Ponovno jih bomo zgradili iz kamnov, ki ostajajo, iz ostajajočih stebrov," je napovedal. "Življenje bomo ponovno pripeljali v Palmiro," je obljubil.