Ruševine v Palmiri so stare več kot dva tisoč let. Foto: Reuters
Ruševine v Palmiri so stare več kot dva tisoč let. Foto: Reuters

Skrajneži so Palmiro zavzeli konec maja, kar je sprožilo skrb za tamkajšnjo kulturno dediščino, saj je Islamska država predtem uničila številne zgodovinske spomenike med svojim osvajalskim pohodom v sosednjem Iraku.

Islamska država je na zgražanje ob uničevanju dediščine odgovorila, da gre za poganske ostanke, ki so v nasprotju z islamom. Vseeno naj bi del arheoloških predmetov prodala na črnem trgu in tako financirala svoje dejavnosti.

Starodavni del Palmire leži na jugozahodu mesta in je na seznamu Unescove kulturne dediščine, vključno z antičnimi templji in kolonadami. Pred zavzetjem so sicer sirske oblasti iz tamkajšnjega muzeja umaknile številne kipe in druge predmete, toda nekaterih ni bilo mogoče preseliti.

O nameščanju razstreliva v Palmiri je poročal proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, na sirskem ozemlju pa dobro razvejano mrežo informantov.

Po nekaterih navedbah naj bi sirska vojska načrtovala operacijo za ponovno zavzetje Palmire, saj so na obrobju mesta v zadnjih dneh opazili okrepitve, kar bi lahko bil razlog, da so skrajneži namestili razstrelivo.

Mamun Abdulkarim, ki je zadolžen za sirsko antično zgodovino, je potrdil, da so skrajneži v Palmiri namestili razstrelivo. "Mesto je talec v njihovih rokah, razmere so nevarne," je dejal.