Moč sevanja svojega mobilnika je preverila tudi generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer (na fotografiji desno). Foto: Katja Boh, Mediaspeed
Moč sevanja svojega mobilnika je preverila tudi generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer (na fotografiji desno). Foto: Katja Boh, Mediaspeed

Projekt je plod sodelovanja mariborske univerze in Evropskega kulturnega in tehnološkega centra (EKTC). Umeščen v samo središče mesta naj bi približal znanost in raziskovanje širši javnosti ter predstavil njuno praktično uporabo.

Gre za nadgradnjo Centra eksperimentov, ki je doslej deloval v dvorcu Betnava na obrobju mesta, sedaj pa se je s pomočjo univerze in EPK preselil na Glavni trg 19. Odprt bo vsak dan, tudi ob sobotah, v njem pa si bodo lahko obiskovalci ogledali in tudi sami izvajali različne zanimive eksperimente.

Poleg razstave eksperimentov bodo v Hiši znanosti in centru eksperimentov še delavnice, predavanja in predstavitve. Njihov skupni cilj je pripeljati znanost in raziskovanje izza zidov znanstvenoraziskovalnih ustanov, predstaviti znanstvena spoznanja na poljuden način in posledično vključevati širšo javnost v skupno gojenje znanstvene radovednosti in pridobivanja vednosti, je na današnji slovesnosti povedala direktorica EKTC-ja Dragica Marinič.

"Radi bi, da bi ljudje skozi eksperimente doumeli nekaj več, spoznali neke nove principe, tudi sami eksperimentirali," je dodal rektor univerze Danijel Rebolj. To je po njegovih besedah najvidnejši del Razvojno-raziskovalnega in umetniškega središča Univerze v Mariboru (RAZ:UM), s katerim se univerza vključuje v EPK in "se poskuša bolj odpreti mestu in meščanom".

Obiskovalci bodo lahko med drugim preverili moč sevanja svojega mobilnega telefona, poskusili ležati na fakirjevi postelji, z vrtečim stolom in utežmi preverili vpliv vztrajnostnega momenta na vrtenje in s sobnim kolesom ohranjali balon v zraku. Prav tako bodo na ogled eksperimenti, kjer znanost posega na področje umetnosti, kot je na primer risanje s svetlobo in z zvokom.

Nekaj utrinkov z odprtja si oglejte v fotogaleriji.