Rimska legionarja med čiščenjem opreme. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Rimska legionarja med čiščenjem opreme. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Rimljani
Rimljane boste lahko v središču Ljubljane srečali vse do nedelje popoldne. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

Ljubljana namreč zaznamuje 2.000 let od ustanovitve Emone. Obiskovalci so lahko že videli prodajo sužnjev, ples vestalk, vojaške manevre, predstave rimskega glumaškega gledališča ter številne druge dejavnosti, ki bodo na ogled do nedelje popoldne. Prav tako do nedelje pa bodo lahko obiskovalci na brezplačnih delavnicah izdelovali ščite, meče, čelade in nakit.

Mednarodna zasedba v Ljubljani
V središču mesta so se že predstavila društva iz Slovenije in Italije, ki predstavljajo različne sloje prebivalcev rimskega mesta. Med sodelujočimi iz Slovenije so tudi člani Kulturnega društva Vespesjan in člani društva Poetovio LXIX - Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj. Okrog sto sodelujočih pa je prišlo tudi iz Italije. Med njimi tudi približno 30 iz vasice Villasdose v pokrajini Rovigo, kjer je sedež društva Legio prima Italica.

Italijansko društvo, ki v Ljubljani prikazuje rimsko utrdbo na pohodu, se s prikazovanjem rimske zgodovine ukvarja že 18 let. "To je naša prva prireditev v Sloveniji, trenutno smo z videnim zadovoljni in smo presrečni, da imamo možnost nastopati v Sloveniji, saj se mojim italijanskim prijateljem zdi zelo lepa," je za MMC dejal Matija Ivanič iz Ajdovščine, član društva Legia prima Italica.

Ivanič se v Ljubljani predstavlja v vlogi rimskega legionarja z enim izmed treh najvišjih činov. Ker je v prejšnji bitki rešil nekaj svojih vojakov, mu je pripadla čast, da je na današnjem pohodu nosil orla, ki je eden izmed najvišjih rimskih simbolov. Društvo Legie prima Italica pogosto nastopa na zgodovinskih festivalih po vsej Evropi. Društvo, ki ima za svoj simbol merjasca in sodeluje tudi pri snemanju dokumentarcev z italijansko nacionalno radiotelevizijo RAI, je osredotočeno predvsem na prikazovanje zgodovine rimske vojske.

"Prikazujemo evolucijo rimske vojske od samega začetka - od helenističnega obdobja do pozne antike, ko je začelo vse razpadati. Želimo biti čim bolj avtentični, zato uporabljamo tkanine in materiale, ki so jih uporabljali takrat," je še dejal Ivanič. Poleg šotorov in izdelovalcev orodja in pripomočkov pa so v Ljubljano pripeljali tudi oblegovalno orožje, med katerega sodi tudi katapult.

Ave, Emona! - vrhunec praznovanj na prostem
"Tako Mestna občina Ljubljana, kot Turizem Ljubljana, Mestni muzej, Narodni muzej ter Ljubljanski grad zaznamujemo že celo leto obletnico Emone s številnimi razstavami in dogodki. Vrhunec praznovanj na prostem pa je zagotovo ta večdnevna prireditev, za katero želimo, da postane tradicionalna," je za MMC dejala Petra Stušek, v. d. direktorica Turizma Ljubljana.

Ob tem pa je dodala, da bodo praznovanje 2.000 let od ustanovitve Emone pri Turizmu Ljubljana praznovali tudi v letu 2015. "Na artefaktu, kamnu, ki je osnova za praznovanje 2.000-letnice Emone, sta letnici 14/15. Tako da bomo tudi drugo leto poskušali zaznamovati 2.000 let Emone," je še pojasnila Stuškova.