Ciril Zlobec in Katja Preša, ki je vodila pogovor s književnikom ob odprtju Vodnikove domačije. Foto: BoBo
Ciril Zlobec in Katja Preša, ki je vodila pogovor s književnikom ob odprtju Vodnikove domačije. Foto: BoBo
Ciciban
Stare Cicibane so ob 70. obletnici izhajanja zbrali s pomočjo bralcev, ki so pobrskali po svojih knjižnih policah in kleteh ter jih posodili za razstavo. Foto: Mladinska knjiga/Ilustracija Jelke Reichman

Domačijo od začetka maja upravlja Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel, ki deluje pod vodstvom Tine Popovič. Poleg literarnih vsebin želijo v domačiji ustrezno predstaviti delo, pomen in ustvarjalnost Valentina Vodnika. V spominski sobi in na hodniku v prvem nadstropju načrtujejo novo stalno razstavo o Vodniku, Andrej Rozman - Roza pa bo pripravil hišno predstavo o njem in Žigi Zoisu.

Za otroke bo vsako nedeljo potekal redni nedeljski program, ki bo med drugim ponujal lutkovne predstave po knjižnih predlogah in pripovedovanje pravljic, poleg tega pa na domačiji ostaja glasbena šola.

Trije vidiki literature
V sklopu branje so združeni projekti, kot so Knjižnica pod krošnjami, Bralni klub za sivolase knjigoljubce, Prva pomoč - omarica za prvo pomoč in Slovenska pisateljska pot, ki je projekt Društva slovenskih pisateljev.

Sklop pisanje vključuje dve sobi za pisanje - skupinsko in samico, s katerima želijo ponujati pogoje za pisanje tistim, ki to potrebujejo, literarno šolo z Marjetko Krapež in delavnice slam poezije V besedi je mož z Joseom iz dvojca Murat & Jose.

Sklop pripovedovanje pa je namenjen razvijanju sodobnih oblik pripovedovanja na dogodkih, ki jih bosta vodili pripovedovalki Ana Duša in Špela Frlic. Med drugim bodo potekale celoletna, začetna in nadaljevalna delavnica pripovedovanja.

Današnji dan odprtja med drugim vključuje predavanje komparativista Luke Vidmarja o pomenu Zoisovega kroga, pogovor s pesnikom Cirilom Zlobcem ter odprtje galerije in razstave ob 70-letnici Cicibana in otroški program.

Slavnostno odprtje domačije ob 19.30, ki se ga bo udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, odprtju bo sledil še koncert Janeza Škofa in Marjana Staniča.