Mariborski župan Franc Kangler zagotavlja, da bo mesto gotovo poravnalo svoje obveznosti in izraža upanje, da jih bo tudi država. Foto: BoBo
Mariborski župan Franc Kangler zagotavlja, da bo mesto gotovo poravnalo svoje obveznosti in izraža upanje, da jih bo tudi država. Foto: BoBo
Bojan Kontič
Velenjski župan Bojan Kontič je med drugim izrazil razočaranje, da se manj kot mesec dni pred začetkom EPK-ja vse vrti okoli denarja ter merjenja moči med partnerji v projektu, namesto da bi se ukvarjali z vsebinami, programi in dodano vrednostjo, ki jih EPK lahko in mora prinesti. Foto: BoBo

Zavodu Maribor 2012 grozi nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti letos, izjema je Ptuj, najbolj problematičen pa je po besedah organizatorjev Maribor, ki zamuja z več kot 1,8 milijona evrov. Potem ko je na začetku tedna s svojim odstopom s položaja zagrozil programski direktor zavoda Mitja Čander, nato pa še predsednik sveta zavoda Oto Luthar, je Franc Kangler na sprejemu predstavnikov medijev zatrdil, da bo občina pravočasno poplačala svoj dolg do zavoda Maribor 2012.
"Upam, da bo država tudi poravnala svoje obveznosti. Mesto jih zagotovo bo," je povedal župan, ki pa ni želel pojasniti, od kod bo občina, ki se sooča z velikimi finančnimi težavami, vzela denar. "Finančna konstrukcija za EPK je zagotovljena. Denar bo prišel iz prilivov z različnih naslovov in virov," vztraja. Po neuradnih informacijah pa naj bi občina našla rešitev za plinovod, ki ga je letos neuspešno poskušala prodati.
"Velenje je zanesljiv partner"
Da je Velenje zanesljiv partner, pa zatrjuje župan partnerskega mesta Bojan Kontič. "Mestna občina Velenje je, kakor v vse druge, tudi v ta projekt vstopila resno in odgovorno - kot zanesljiv partner. Tako težko pristanem na to, da se jo v tem primeru enači z Mestno občino Maribor," je med drugim zapisal v izjavi za javnost.
Velenjska občina trenutno zavodu dolguje 89.355 evrov, od tega 48.300 evrov za splošne stroške zavoda in 41.055 evrov za skupne in mrežne projekte. "Zavod pa na drugi strani producentom iz naše občine, ki so projekte, izbrane v program EPK 2012, v letošnjem letu že izvedli, dolguje 193.000 evrov," je izpostavil Kontič.
Kot pravi, bodo zavodu sredstva nakazali, ko bo ta poravnal svoje obveznosti do producentov iz naše občine. Ob tem je izrazil razočaranje, da se manj kot mesec dni pred začetkom EPK-ja "vse vrti okoli denarja ter merjenja moči med partnerji v projektu, namesto da bi se ukvarjali z vsebinami, programi in dodano vrednostjo, ki jih EPK lahko in mora prinesti".