Na mariborski občini se na Čandrovo grožnjo z odstopom nimajo namena odzvati, češ da je to stvar zavoda Maribora 2012. Foto: BoBo
Na mariborski občini se na Čandrovo grožnjo z odstopom nimajo namena odzvati, češ da je to stvar zavoda Maribora 2012. Foto: BoBo

Maribor je gotovo lahko prihodnje leto izjemno uspešna evropska prestolnica kulture, hkrati pa žal v tem trenutku ne morem izključiti možnosti, da ne bom pred samim odprtjem prisiljen podati odstopa s položaja programskega direktorja.

Mitja Čander
Ptuj
Ptuj je v tem trenutko edina občina, ki je na tekočem s svojim plačilom dogovorjenih obveznosti.
DJ Umek
Združitev na prvi pogled nezdružljivih glasbenih žanrov je v Sloveniji relativna novost, v tujini pa gre za že dolgo znan koncept. Mariborski "crossover" projekt bo nastop DJ Umka z mariborskimi filharmoniki. Namen projekta je mladim približati klasično glasbo na način, ki jim je blizu, torej z vključitvijo elektronske glasbe, hkrati pa bo dogodek sledil tudi v prihodnost naravnani usmeritvi Terminala 12. Foto: Žiga Intihar/FM
Tobari
Oder med nebom in zemljo bo združil skupek odrskih dogodkov, kakršne na naših odrih sicer redko vidimo, in zajema nabor raznolikih gledaliških žanrov, med katerimi so cirkus, kabaret, striptiz, akrobatika, japonsko tradicionalno plesno gledališče, gledališče s konji in veliki dramski spektakel z množico nastopajočih. Foto: EPK
Direktor EPK zagrozil z odstopom

Čeprav je do začetka projekta le mesec dni, občine namreč še niso nakazale niti vsega denarja za letos. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z 1,7 milijona evri.

"Maribor je gotovo lahko prihodnje leto izjemno uspešna evropska prestolnica kulture, hkrati pa žal v tem trenutku ne morem izključiti možnosti, da ne bom pred samim odprtjem prisiljen podati odstopa s položaja programskega direktorja," je Čander povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru. "Sem optimist, a situacija je zelo resna."

Čas se izteka
Kot je dejal, je časa do pričetka projekta vedno manj, zavod Maribor 2012 zelo intenzivno dela na pripravah, vendar pa v takšnih okoliščinah projekta ni mogoče izvesti. "Vsi, ki delujemo v tej zgodbi, želimo vsaj minimum urejenih pogojev vsaj mesec dni do prireditve."

Roka za izpolnitev svojih zahtev ni želel določiti. "Želim opozoriti na to dejstvo, da ne bo presenečenj. Vedel sem, da bodo težave, že vse leto so bile težave, ne morem pa razumeti, da umanjka odgovornost tik pred začetkom največje nacionalne zgodbe naslednjega leta," je dodal.

"Glede infrastrukture smo se že prilagodili. Če se začne rušiti še osnovna finančna struktura, ki je že tako znižana, pa je nemogoče izpeljati res kakovosten program. Zato se mora stvar v čim krajšem času rešiti," je bil jasen.

Odstopa ne izključuje niti generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer. "V primeru, da s strani ustanovitelja ne dobimo denarja, je projekt ogrožen," je pojasnila pred dnevi. "V tem primeru nikakor ne moremo prevzeti odgovornosti za izvedbo projekta," je še dodala.

Na mariborski občini pojasnjujejo, da je zamuda posledica "splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije". "Plačilo bo izvedeno takoj, ko bo mogoče," poudarjajo.

Nakazilo še ta teden?
Nazadnje so na občini po navedbah predstavnikov zavoda Maribor 2012 izvedbo plačila napovedali do srede tega tedna. Takrat je napovedana tudi seja sveta zavoda Maribor 2012.

Na mariborski občini se na Čandrovo grožnjo z odstopom nimajo namena odzvati, češ da je to stvar zavoda Maribora 2012.

Sklop Terminala 12 še vedno na majavih nogah
Današnja novinarska konferenca je bila sicer posvečena predstavitvi programskega sklopa EPK Terminal 12, ki zajema večje domače in mednarodne umetniške projekte. Gre za sklop, ki je nastajal v najbolj negotovih okoliščinah, predvsem zaradi nejasnosti prizorišč.

Mestna občina Maribor je za ta sklop najprej obljubljala nov kompleks Maks, nato se je govorilo o prenovi hale v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič, nazadnje pa so bili na zavodu Maribor 2012 prisiljeni dogodke postaviti na že obstoječe lokacije, kot so SNG Maribor, Trg Leona Štuklja, umetnostna galerija, Univerzitetni športni center Leona Štuklja, hipodrom v Kamnici itd.

Po besedah vodje programskega sklopa Aleša Štegra bodo kljub vsemu izvedli okoli sto dogodkov, katerih rdeča nit je "preizpraševanje o bodočnosti". Združujejo različne umetniške zvrsti, ki so jim skupni spektakel, mednarodna dimenzija in pritegnitev širšega kroga občinstva.

Med drugim je izpostavil Oder med nebom in zemljo z dramskimi spektakli, gostovanje Iva Pogorelića z zagrebškimi filharmoniki, koncert DJ Umeka z mariborskimi filharmoniki (maja 2012 na Trgu Leona Štuklja) in arhitekturni projekt 2112Ai.

2112Ai [ARHITEKTURNA INTELIGENCA] bo sklop dogodkov in multidisciplinarnih razprav z vodilnimi arhitekti, oblikovalci, umetniki, inženirji, znanstveniki in arhitekturnimi šolami, ki sodelujejo pri razstavi "100YC" [100 year city]. Cilj projekta je začrtati niz vizionarskih projektov, ki bi postindustrijski Maribor preoblikovali v tehnološko usmerjeno mesto prihodnosti.

Malo morje napovedanih razstav
Pozabiti ne gre niti na sklop razstav Umetnost zmeraj zmaga (med njimi bo belgijski multimedijski umetnik, dramatik in oblikovalec odrske scene Jan Fabre, ki bo z razstavo Art kept me out of jail! prikazal dokumentarne posnetke svojih najpomembnejših uprizoritev. Na ogled bo velika retrospektivna razstava vojnega fotografa Roberta Cape, soustanovitelja revije Magnum Photos. Razstava Lepo slikarstvo je za nami bo združila umetnice in umetnike iz Francije in Slovenije, ki so v svet umetnosti stopili na prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja ali pozneje; na ogled pa bodo tudi dela nemške umetnice Rebecce Horn, ki je najbolj znana po modifikacijah telesa, ki imajo družbeno, politično in zgodovinsko konotacijo.

Spodaj si oglejte še utrinke iz nekaterih bolj izpostavljenih dogodkov v okviru mariborskega EPK.

Maribor je gotovo lahko prihodnje leto izjemno uspešna evropska prestolnica kulture, hkrati pa žal v tem trenutku ne morem izključiti možnosti, da ne bom pred samim odprtjem prisiljen podati odstopa s položaja programskega direktorja.

Mitja Čander
Direktor EPK zagrozil z odstopom