V New Yorku se vozijo sloviti rumeni taksiji, njihovi vozniki pa vedo povedati veliko zanimivih zgodb. Foto: Cepolina
V New Yorku se vozijo sloviti rumeni taksiji, njihovi vozniki pa vedo povedati veliko zanimivih zgodb. Foto: Cepolina
Slovenski etnografski muzej
Start: Ploščad pred etnografskim muzejem v Ljubljani. Foto: RTV SLO

Svoje umetniško potovanje je začela pred Slovenskim etnografskim muzejem, do 15. decembra pa namerava prevoziti večino naše države. Taksi Filiatreaujeve, imenovan Alaksi, bo deloval kot čisto pravi taksi, le da bo Francozinja od strank zahtevala pogovor, posnet s tremi kamerami.



Majhnost kot prednost
Slovenijo, ki je prej ni poznala, si je izbrala zaradi njene narečne pestrosti, gledano iz praktičnega vidika pa je Slovenija kot majhna država popolna, da se jo prevozi z avtomobilom v omejenem času. Filiatreaujevi pri projektu pomagata mlada slovenska oblikovalca Barbara Turk in Žiga Testen, ki sta zanjo naredila posebno uniformo, ki bo skupaj z videomontažo, s fotografijo, z risbo in s spletno stranjo ustvarjala celotni sestav umetniške izkušnje. Projektu bo lahko sledil vsak prek spletne strani www.alaksi.net.
Dosežki mobilnega taksiprojekta naj bi bili v Slovenskem etnografskem muzeju razstavljeni maja leta 2007. Vožnja s taksijem kot praktično-umetniški projekt sicer ni novost - pred leti je v Ženevskem taksiju po Ljubljani krožila umetnica Aprilija Lužar.