Novi muzej je posvečen vprašanjem znanosti in tehnologije, dotika pa se tudi filozofije, etike in politike. Foto: EPA
Novi muzej je posvečen vprašanjem znanosti in tehnologije, dotika pa se tudi filozofije, etike in politike. Foto: EPA
Soseska, ki je bila še pred desetimi leti eden najrevnejših in najmanj varnih delov mesta, je trenutno sredi obsežnih obnov, ki naj bi jo spremenile v najbolj zaželeno lokacijo v Riu. Foto: Santiago Calatrava Architects

Muzej jutrišnjega dne (Museu do Amanhã) se bohoti na pet tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora, obdaja pa ga še 7600 kvadratnih metrov velik trg, ki gleda na zaliv Guanabara. Gradnja je del širšega projekta revitalizacije obmorske mestne četrti Puerto Maravilha.

Muzej bo posvečen vprašanjem globalnega segrevanja, rasti populacije, genetskemu inženiringu, biotehniki in razvoju tehnologije.

"Mesto Rio de Janeiro svetu postavlja vzgled, kako se da s pomočjo drastičnih intervencij in ustanavljanjem kulturnih ustanov pridobiti kakovostne urbane prostore, kakršen je Muzej jutrišnjega dne," je ob odprtju povedal Santiago Calatrava. "V skladu s to vizijo smo že v prvih skicah predvideli tudi trg pred muzejem. Ploščad ustvari bolj koheziven urbani prostor in odseva obširnejšo preobrazbo soseske."

Urbanistično je okolico - tudi nasad okrog velikega tlakovanega trga - oblikoval studio Burle Marx, povzema arhitekturna revija Dezeen.

Kot skelet orjaškega kita
Stavba je poravnana z linijo sever-jug in stoji pravokotno na zaliv, kar naj bi podčrtalo horizontalnost njene oblike. Najopaznejši adut novega muzeja je seveda orjaška streha, podobna nosilnim tramovom in prekrita s solarnimi paneli, ki se premikajo glede na lego sonca. Streho podpirajo ukrivljena bela "rebra", nad vhodom pa se boči polkrožno okno.

S pomočjo vode iz zaliva zgradbo ohlajajo (in polnijo oba bazena, ki ležita ob muzeju), obenem pa jo reciklirajo in vračajo spet v morje.

V notranjosti, ki je v celoti bela, bo prostor tako za stalno kot za začasne postavitve, za avditorij s 400 sedeži, izobraževalni center, kavarno in trgovino. Stene so večinoma zaobljene, tako kot tudi stopnišča in stropi.

Rio se seveda že pospešeno pripravlja na svojo vlogo mesta - gostitelja olimpijskih iger v letu 2016. Olimpijsko mesto postavljajo na polotoku, ki ga je zgradila korporacija AECOM.