Gilberto Gil (1942) in Sebastiao Salgado (1944) sta se že v preteklosti družno zavzemala za varovanje okolja in podnebja. Gil je za zagon aktualne kampanje pogozdovanja predstavil pesem z naslovom Refloresta, ki so jo na brazilski televiziji predstavili v nedeljo zvečer.

Sebastiao Salgado ob svojih fotografijah. Foto: EPA
Sebastiao Salgado ob svojih fotografijah. Foto: EPA

Družinski projekt Gilovih in Salgadovih
V videospotu se glasbenikovi lasje spremenijo v razkošno rastlinje, obletavajo ga tropske živali. Pravzaprav gre za družinski projekt Gilovih in Salgadovih: Gilovi sinovi so sodelovali pri glasbi, Salgadov sin Julian pa je produciral videospot, ki je pospremil pesem.

Na področju pogozdovanja zelo dejaven fotograf
Salgado je svetovno prepoznavnost dosegel s fotografijami z vojnih območij in ogrožene narave, leta 2019 je prejel tudi nemško knjigotrško nagrado. V Parizu živeči fotograf se že dolgo posveča pogozdovanju s svojim Instituto Terra, ki ga je ustanovil leta 1998 v Aimoresu v brazilski zvezni državi Minas Gerais. Organizacija je zaslužna za zasaditev več milijonov dreves na območju Vale do Rio Doce.

Na Bolsonarovo vlado naslovljena kampanja
Salgado je lani v okviru mednarodne kampanje vlado desničarskega predsednika Jairja Bolsonara pozval, naj avtohtone prebivalce zaščiti pred novim koronavirusom in vsiljivci na njihovih območjih. Med vidnejšimi podporniki kampanje je bil tudi Gilberto Gil in drugi zvezdniki, kot sta Gisele Bündchen in Brad Pitt, piše Stern.