Prvi del Mladih levov bo glasbeno obarvan. Foto: Bunker
Prvi del Mladih levov bo glasbeno obarvan. Foto: Bunker
Na uvodnem večeru Mladih levov bo nastopila Anja Bukovec.
Razširitev programa so omogočili novi prostori zavoda Bunker. Foto: Bunker

Prvi, ki je posvečen avtorski glasbi, se je začel v Stari elektrarni, kjer sta nastopila pianista Bojan Gorišek in Milko Lazar, pridružili pa sta se jima tudi violinistki Anja Bukovec in Jelena Ždrale. Glasbeniki so izvajali dela Maurica Ravela ter avtorsko glasbo Milka Lazarja, k celovitemu doživljanju glasbe pa so prispevale videoprojekcije.



Prakso dopolni teorija
Druga polovica prvega dejanja Mladih levov (drugi dve dejanji sledita avgusta, ko se bodo Mladi levi posvetili umetnosti, ki intervenira v intimen ali javni prostor, in novembra, ko bo festival obravnaval kulturno identiteto) bo teoretsko obarvana. Okrogla miza na temo Glasba in gledališče je 13. 6. prinesla razpravo slovenskih skladateljev mlajše generacije o pogojih njihovega umetniškega udejstvovanja v Sloveniji ter o njihovih izkušnjah s sodelovanjem s scenskimi umetniki.

Moderatorja pogovora Jure Longyka in Nevenka Koprivšek sta skozi pogovor vodila Milka Lazarja, Draga Ivanušo, Mitja Vrhovnika Smrekarja, Tomaža Groma, Alda Kumarja, Borisa Benka, Primoža Hladnika in Gregorja Zemljiča.

Kako organiziramo gledališki festival
Glasbeni del Mladih levov pa je sklenila dvodnevna delavnica o kulturnem menedžmentu, ki jo bo vodila vodja marketinga in razvoja pri mednarodnem londonskem gledališkem festival LIFT (London International festival of Theatre) Julia Rowntree. Slednja bo spregovorila o ekonomiji umetnosti v globalni dobi oziroma o marketinških pristopih, ki se jih poslužujejo organizatorji kulturno-umetniških dogodkov.

Slovensko kulturno življenje odpiramo na vzhod in zahod
Festival Mladi levi od leta 1998 pa do danes združuje gledališko in plesno umetnost, do letošnje izvedbe pa je potekal ob koncu poletja. Domači in tuji umetniki so napolnili zanimive urbane in industrijske objekte, številne delavnice in razprave pa so ponujale priložnost za izmenjavo izkušenj in idej med umetniki.

Kulturni dogodek, ki je postal že zvezda stalnica na nebu kulturnega dogajanja v Ljubljani, organizira neprofitna organizacija Bunker. Bunker je na pobudo Nevenke Koprivšek nastal leta 1997, od tedaj pa skušajo njegovi sodelavci odpirati slovenski kulturni prostor. K nam skušajo pritegniti tuje umetnike ter prek organizacije seminarjev in delavnic omogočiti izmenjavo izkušenj, znanj in interesov znotraj srenje kulturnih delavcev.

Tridelne Mlade leve je omogočila nova prostorska pridobitev zavoda Bunker. Novi prostori v Stari elektrarni namreč dopuščajo razširitev programa Mladih levov na vse leto.