Poligon je ljubljansko središče za sodelo in množično financiranje. Njegovi ustvarjalci pravijo, da gre za
Poligon je ljubljansko središče za sodelo in množično financiranje. Njegovi ustvarjalci pravijo, da gre za "vadbišče za samozaposlene profesionalce in ustvarjalne skupnosti, delujoče na polju kreativnih industrij, socialnega podjetništva in kulture". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Poročilo oddelka za kulturo, medije in šport pri britanski vladi je razkrilo, da se je število delovnih mest na področju kreativnih industrij povečalo za 5,5 odstotka v primerjavi z nacionalno 2,2-odstotno rastjo med letoma 2013 in 2014.

Po poročanju britanskih medijev so številke pokazale tudi večjo zaposlenost temnopoltega in azijskega prebivalstva ter pripadnikov različnih etničnih manjšin v kreativnih industrijah. Glede na raziskave 11 odstotkov vseh delovnih mest v tem sektorju zasedajo pripadniki BAME (ang. Black, Asian, and minority ethnic). Enak odstotek se v povprečju pojavlja v vseh panogah kreativnih industrij.

Sekretar za kulturo John Whittingdale dejal: "Te najnovejše številke kažejo, kako so kreativne industrije v Veliki Britaniji še naprej ena naših velikih zgodb o uspehu. Gre za prekrasen sektor, ki zdaj zagotavlja že več kot 1,8 milijona delovnih mest v Veliki Britaniji, zaposlovanje na tem področju pa se povečuje z dvakratno hitrostjo v primerjavi s povečanjem v širšem gospodarstvu."

Različna zastopanost žensk
Ena nadaljnjih ključnih ugotovitev raziskave je 3,5-odstoten dvig vrednosti storitev kreativnih industrij iz leta v leto, ki jih Združeno kraljestvo izvaža. Tako je leto 2013 prineslo 17,3 milijarde funtov, leto 2014 pa že 17,6 milijarde funtov.

Statistika kaže še, da ženske (z 51,2 odstotka) po številu prekašajo moške v sektorjih glasbe in uprizoritvene ter vizualne umetnosti, vendar poročilo navaja tudi "skrb vzbujajočo premajhno zastopanost" žensk v drugih sektorjih, kot so informacijske tehnologije, programerstvo in druge računalniške storitve.

Nedavna raziskava, ki jo je opravila komisija Združenega kraljestva za zaposlovanje in spretnosti (angl. UKCES), je pokazala, da bosta digitalni in kreativni sektor do leta 2022 skupaj potrebovala 1,2 milijona novih delavcev, da bosta lahko dohajala svojo rast.