Podjetji Alisol in Provelanz, ki sta gradili na območju El Paraiso, sta pri tem porušili eno izmed piramid, kot meni pristojni za kulturno dediščino na ministrstvu, pa so skušali uničiti še tri druge, a so jih ustavile priče, poroča Guardian.
Oblasti so proti obema podjetjema zaradi povzročene škode že vložile pritožbo in jima zasegle uporabljeno opremo, minister za notranje zadeve pa je na prizorišče poslal policiste, ki bodo varovali dragoceno perujsko dediščino. Eno najstarejših arheoloških najdišč, ki stoji 40 kilometrov severno od perujske prestolnice Lima, je bilo do zdaj namreč nezaščiteno.
Kot pravi perujski minister za turizem, je bil El Paraiso zgrajen pred približno 4.000 leti in je predstavljal religiozen in administrativen center dolgo pred vzponom inkovske kulture. Po besedah vodje arheoloških izkopavanj v El Paraisu Marca Guilena so gradbinci "zagrešili nepopravljivo škodo na strani perujske zgodovine". Zdaj ko je piramida porušena, "ne moremo vedeti, na kakšne načine je bila zgrajena, kakšni materiali so bili pri tem uporabljeni in kako se je družba v tem delu piramide vedla", pravi Guilen.