Grilc je bil prej načelnik oddelka za kulturo na MOL-u. Foto: BoBo
Grilc je bil prej načelnik oddelka za kulturo na MOL-u. Foto: BoBo

Grilc je prevzel posle od dosedanjega ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka. Primopredaja je po njegovih besedah potekala izredno profesionalno.

Ministrstvo za kulturo je z imenovanjem Grilca spet samostojno. "Kultura seveda, tudi če ima zdaj ločen resor, ni zaprta zgolj v meje tega resorja, ampak sega tako na področje šolstva, gospodarstva ter okolja in prostora," je dodal.

Po besedah Grilca je primopredaja potekala izredno profesionalno. "Skoraj uro smo si vzeli za natančen in vsebinski pregled stvari na vseh področjih, ki sodijo pod kulturo - od umetnosti in dediščine, medijev do pripravljanja zakonodaje in podobno," je dejal.

"2.340 zaposlenim se status ne sme poslabšati"
Sam je med primopredajo izpostavil predvsem aktualna vprašanja, ki si jih je uvrstil na listo prioritet v prvih dneh ministrovanja. Med drugim želi natančno ugotoviti, kaj se dogaja s statusom samozaposlenih po uvedbi nove pokojninske zakonodaje. Kot pravi, je minister Turk že sprožil pogajanja z ministrstvom za finance, da se najde ustrezna rešitev, "kajti vsekakor ne bi bilo dopustno, da se tem 2.340 samozaposlenim v kulturi poslabša status".

Državni sekretar še ni znan
Na vprašanje, ali že ima v mislih, kdo bi zasedel mesto državnega sekretarja za kulturo, je Grilc odgovoril, da bo večina njegove ministrske ekipe imenovana v tednu ali dveh. Samostojno ministrstvo za kulturo bo v prostorih na Maistrovi.

Uroš Grilc je 44-letni doktor filozofije. Od novembra 2007 je bil vodja oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini. V tem času je občina izpeljala tudi projekt Ljubljana - svetovna prestolnice knjige. Od začetka leta 2000 je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo, kjer je bil od leta 2004 vodja sektorja knjige.

Odzivi na imenovanje novega kulturnega ministra
Odzivi na imenovanje novega kulturnega ministra