Filmična dela Maksymiliana Cieslaka (1983) se po mnenju žirije odlikujejo z visoko pripovedno gostoto in veliko izvirnostjo. Foto: Henkel
Filmična dela Maksymiliana Cieslaka (1983) se po mnenju žirije odlikujejo z visoko pripovedno gostoto in veliko izvirnostjo. Foto: Henkel
Med petimi finalisti za glavno nagrado je bil tudi slovenski umetnik Tao G. Vrhovec Sambolec (1972). Foto: Henkel

Nagrado, ki jo podeljuje podjetje Henkel Central Eastern Europe (CEE) - letos že devetič - za avstrijskega umetnika je prejela Štajerka Susanna Flock, nagrado za mladega umetnika iz Srednje oziroma Vzhodne Evrope pa Hrvatica Nina Kurtela. Vsaka je prejela tudi po 2.000 evrov.

Odziv mladih umetnikov na natečaj je bil letos največji do zdaj, prijavljenih je bilo kar 1.060 del. "Veseli smo in ponosni, da je nagrada deležna takega slovesa. Pred devetimi leti smo začeli z manj kot 180 predlogi," je v sporočilu zapisal direktor Henkla za Srednjo in Vzhodno Evropo Günter Thumser. Dela vseh nominiranih umetnikov so postavili na ogled v Muzeju moderne umetnosti.

Mednarodna strokovna žirija se je pod predsedstvom nove muzejske direktorice Karole Kraus odločila torej za Maksymiliana Cieslaka, ki se je leta 1983 rodil v poljskem mestu Tomaszow Lubelski. Njegova filmična dela se odlikujejo z visoko pripovedno gostoto in veliko izvirnostjo: "Ustvarja s sredstvi nemega filma in z estetiko amaterskih videov na YouTubu kakor tudi z elementi filmske tehnike "found footage". Filmskemu mediju se na ta način približa povsem nedogmatično in deloma na humoren način.

Cieslak pristopa k filmski zgodovini, mitom in medijskim zgodbam na način potovanja Jurija Gagarina v vesolje ali koncerta Doorsov. Jemlje jih kot material in iz njega z veliko dozo samovoljne filmske govorice ustvarja nove vsebine. Mnoga njegova dela - na primer Doktor Faustus ali Cloud Nine - lahko beremo kot hudo satiro na račun ukvarjanja z umetnostjo, so zapisali v utemeljitvi. Cieslak bo maja 2011 samostojno razstavljal v Muzeju moderne umetnosti.

Susanna Flock je žirijo navdušila "tako s čistimi grafičnimi deli kot tudi z obravnavo prostora, ki ga z najpreprostejšimi sredstvi umetniško predeluje in spreminja". Nina Kurtela pa se je po študiju na zagrebški Akademiji lepih umetnosti posvetila plesu. "V svoje videe vpelje jezik plesa, ki tem podeli neki poseben ritem in lahkotnost." Nagrada za mladega umetnika ji omogoča trimesečno bivanje na Dunaju.

Med petimi finalisti natečaja Henkel Art.Award. 2010 je bil tudi Slovenec Tao G. Vrhovec Sambolec. Finaliste so izbirali v 31 državah Srednje in Vzhodne Evrope ter Centralne Azije.