Lani je Henklovo nagrado prejel Miha Štrukelj, ki letos na beneškem likovnem bienalu zastopa Slovenijo. Foto: Henkel Art.Award
Lani je Henklovo nagrado prejel Miha Štrukelj, ki letos na beneškem likovnem bienalu zastopa Slovenijo. Foto: Henkel Art.Award

Aleksandra Vajd, umetnica ki deluje v mediju fotografije in ki živi med Prago in Ljubljano, ima tako možnost, da nasledi Miho Štruklja, ki je Henklovo nagrado prejel lani. Vajdova se bo za nagrado sicer potegovala z delom, katerega avtorstvo si deli s Hynekom Altom, s katerim je že sodelovala. Ob Aleksandri Vajd in Altom so za nagrado nominirani še Mladen Miljanović (Bosna in Hercegovina), Agnieszka Kurant (Poljska), Ivan Grubanov (Srbija) ter Lucia Tkacoa in Anetta Mona Chisa (Slovaška).

Mednarodna žirija pregleduje tudi dela mladih avtorjev
O dobitniku nagrade bo odločala mednarodna žirija, v kateri bodo sedeli direktor Muzeja moderne umetnosti na Dunaju Edelbert Köbpartnerja, direktorica Muzeja moderne in sodobne umetnosti na Reki Jerica Ziherl, umetnostna kritičarka in kuratorka Brigitte Huck, vodja oddelka za film, fotografijo in video v Muzeju sodobne umetnosti v Skopju Zoran Petrovski in direktor muzeja Ludwig v Budimpešti Barnabas Bencsik. Nagrada prinaša 7.000 evrov in organizacijo nagrajenčeve razstave v njegovi državi. Sicer pa Henkel podeljuje še dve priznanji za mlade umetnike; prva je namenjena avstrijskim avtorjem, druga pa avtorjem iz Srednje in Vzhodne Evrope. Obe sta vredni 2.000 evrov.

838 prijavljenih del
Komu bo nagrada pripadla letos, bo znano 25. novembra. Razglasitev bo na Dunaju. V tamkajšnjem Muzeju moderne umetnosti bo 28. in 29. novembra na ogled tudi razstava finalistov in dobitnikov nagrad za mlade umetnike. Omenimo še, da so finaliste izbrali med avtorji kar 838 na razpis prijavljenih del.