Ena domnevnih Hitlerjevih slikarskih stvaritev z domnevnim avtoportetom. Foto: Reuters
Ena domnevnih Hitlerjevih slikarskih stvaritev z domnevnim avtoportetom. Foto: Reuters
Hitlerju so na dunajski akademiji lepih umetnosti predlagali, naj se raje kot slikarstvu posveti arhitekturi. Foto: Reuters

Najdena dela bodo 23. aprila pod okriljem hiše Mullock's dražili na dirkališču Ludlow v Shropshiru.V preteklosti so zbiratelji za Hitlerjeva slikarska dela že odšteli zajetne vsote: leta 2006, na primer, so na Otoku 21 njegovih slik prodali za 126.000 evrov.

Na njegov ukaz umrlo 17 milijonov ljudi
Adolf Hitler (1889-1945), zagotovo eno izmed imen, ki so (v negativnem smislu) najbolj zaznamovala 20. stoletje, je bil vodja Nemčije, firer, od leta 1933 do 1945. Kot veteran iz prve svetovne vojne se je leta 1920 pridružil nemški nacistični stranki in kmalu postal njen vodja. Po neuspelem državnem udaru in aretaciji leta 1923 si je podporo javnosti pridobil z glasno promocijo nacionalizma, antisemitizma in antikomunizma ter s svojimi karizmatičnimi govori in izdelano propagando.

Napad na Poljsko pod njegovim poveljem leta 1939 velja za povod za izbruh druge svetovne vojne. Poleg osvajanja in zavojevanja držav in narodov po vsem svetu so pod Hitlerjevim poveljstvom Nemci izvajali velika grozodejstva in sistematično pobili 17 milijonov ljudi (med njimi je bilo okoli šest milijonov Judov - ta načrtni genocid danes poznamo pod izrazom holokavst).

Hotel je biti slikar, ne carinik, kot je želel oče
Hitler se je v zadnjih dneh vojne leta 1945 poročil s svojo dolgoletno ljubico Evo Braun, dva dni pozneje pa storil samomor. Pogosto se je označeval za "nerazumljenega umetnika" in s tem upravičeval svoj učni neuspeh, saj naj bi v mladosti njegovo željo, da bi postal slikar, zatrl oče, ki je zanj načrtoval kariero carinika.
Pozneje se je Hitler dvakrat neuspešno poskušal vpisati na dunajsko akademijo lepih umetnosti, a vseeno vztrajal s slikarskim delom in kmalu obubožal. Mnogi namigujejo, da naj bi prav slikarski neuspehi povzročili frustracije, ki so iz Hitlerja naredili pravo pošast.

A. K.

V fotogaleriji si oglejte še nekaj domnevnih Hitlerjevih slikarskih del, ki jih bodo postavili na dražbo: