Michel Houellebecq je že večkrat delil kontroverzna mnenja o islamu in se zagovarjal zaradi širjenja verske nestrpnosti, ponovno ob zadnji knjigi Soumission (Podvrženost), ki je v Franciji izšla prav na dan napadov na tednik Charlie Hebdo, v slovenskem prevodu naj bi izšla do konca leta. Na 66. dubrovniških poletnih igrah so načrtovali uprizoritev po njegovem romanu Osnovni delci iz leta 1998, torej iz časa pred njegovimi kontroverznimi izjavami do verskih prepričanj in tudi roman se te tematike ne dotika. Foto: EPA
Michel Houellebecq je že večkrat delil kontroverzna mnenja o islamu in se zagovarjal zaradi širjenja verske nestrpnosti, ponovno ob zadnji knjigi Soumission (Podvrženost), ki je v Franciji izšla prav na dan napadov na tednik Charlie Hebdo, v slovenskem prevodu naj bi izšla do konca leta. Na 66. dubrovniških poletnih igrah so načrtovali uprizoritev po njegovem romanu Osnovni delci iz leta 1998, torej iz časa pred njegovimi kontroverznimi izjavami do verskih prepričanj in tudi roman se te tematike ne dotika. Foto: EPA
false
Pred 66. dubrovniškimi poletnimi igrami je dubrovniško-neretvanska občina zahtevala oceno varnostnega tveganja te uprizoritve. Festival bo upošteval oceno policije in hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, da izvedba predstavlja "tveganje za varnost", in uprizoritev umaknil s programa. Foto: BoBo

Uprizoritev bi nastala po romanu avtorja, ki je poznan po kontroverznih pogledih na islam – ob izidu romana Platforma je denimo izrekel, da je islam "najbolj neumna religija" in se večkrat zagovarjal zaradi širjenja verske nestrpnosti. Pred 66. dubrovniškimi poletnimi igrami pa je dubrovniško-neretvanska občina zahtevala oceno varnostnega tveganja te uprizoritve. Festival bo upošteval mnenje policije in hrvaškega ministrstva za notranje zadeve ter uprizoritev umaknil s programa.
Razlog? Avtorjev zadnji roman, njegove izjave in teroristični napadi
V policijski izjavi so zapisali, da bi uprizoritev lahko predstavljala varnostno tveganje. "Niso uporabili besede 'terorizem', a gre prav za to," je sporočila predstavnica za stike z javnostmi festivala Karla Labas in dodala: "Policijska ocena tveganja je zaupna in je ne bomo nikoli videli, a menim, da gre za kombinacijo avtorjevega zadnjega romana, napada na časopis Charlie Hebdo in bližino Bosne."
Houellebecqov zadnji roman Soumission (Podvrženost) je v Franciji še pred izidom povzročil nacionalni škandal, ki ga je potenciral še teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo, ki se je zgodil na isti dan, kot je roman izšel. V njem je pisatelj opisal Francijo leta 2022 po tem, ko na predsedniških volitvah Stranka muslimanskega bratstva porazi skrajno desno Nacionalno fronto.
Hrvaški minister za notranje zadeve Ranko Ostojić je povedal, da osebno stoji za priporočilom, da se uprizoritev umakne s programa. Ocenil je, da bi izvedba predstave, za katero stoji "deklarirani islamofob", predstavljala "dolivanje olja na ogenj", za kar ni opravičila, sploh v Dubrovniku, kjer je muslimanska skupnost uspešno integrirana.
Župan dubrovniško-neretvanske občine Nikola Dobroslavić je povedal, da igra vsebuje žaljive izjave do islama. "Svoboda, ki jo ljudje uživajo, mora biti omejena, da ne žalimo občutkov drugih. Meje obstajajo in po našem mnenju je meja v tem primeru tu, kjer bi ljudje islamske vere to [uprizoritev] lahko doživeli kot žaljivo," je povedal.
Osnovni delci o pomanjkanju ljubezni nimajo nobene povezave z verskimi prepričanji
Direktorica festivala Ivana Medo Bogdanović je povedala, da vsa mnenja o problematičnosti te uprizoritve temeljijo na javni podobi pisatelja kot kritika islama, ne pa na sami uprizoritvi ali romanu Osnovni delci: "Kontroverzen je pisatelj, po čigar delu je predstava narejena, saj je bil večkrat postavljen v kontekst slabih odnosov do muslimanov in njihove vere." Poudarila je, da sama predstava "nima absolutno nobene povezave z verskimi prepričanji" – gre le za zgodbo o "pomanjkanju ljubezni med moškim in žensko".
Roman Osnovni delci je izšel 1998 in opisuje življenje dveh polbratov, neuspešnega Bruna in uspešnega znanstvenika Michela, oba nesposobna ljubezni. V tem se loteva samskosti, obremenjenosti s spolnostjo, individualizma, genetike in kloniranja, možnosti sreče ali kakršnega koli osvobajajočega dejanja. Na eni strani je požel navdušeno odobravanje, na drugi pa ogorčene proteste zaradi seksualne provokativnosti in celo reakcionarnosti; odkrito namreč kritizira liberalne vrednote in spolno permisivnost, dediščino svobodnjaških šestdesetih. Revija Lire pa ga je proglasila za najboljši roman leta.
Z direktorico se strinja tudi Mani Gotovac, pomočnica vodje festivala za gledališki program. "Ne razumem, zakaj je bila predstava odpovedana. Bila bi zelo zadovoljna, če bi predstavniki oblasti lahko razložili, zakaj se je to zgodilo. Gre za predstavo enega največjih svetovnih pisateljev, ki je bila prevedena v 48 jezikov," je povedala za portal Balkan Insight. Dodala je še, da gre za težavo, ko ljudje, ki se ne spoznajo na umetnost, odločajo o umetniških vprašanjih in skušajo uravnovesiti "umetniško resnice" s "političnimi".
"Ta uprizoritev nima nič z islamom, a to, jasno, ni pomembno. Zdaj se trudimo najti zamenjavo. Še dobro, da je bila ocena objavljena zdaj in ne šele na dan premiere, kar bi povzročilo še večji škandal," pravi Labas.