Neprijetno so nad predlogom vlade za prodajo rudnika živega srebra, ki je po mnenju poslanca Bevka odraz nesodelovanja različnih vladnih resorjev, presenečeni tudi na občini Idrija.
Neprijetno so nad predlogom vlade za prodajo rudnika živega srebra, ki je po mnenju poslanca Bevka odraz nesodelovanja različnih vladnih resorjev, presenečeni tudi na občini Idrija. "Počutimo se prizadeti, saj si na državnem nivoju verjetno niti ne predstavljajo, koliko dela smo v šestih letih vložili v to, da je bil rudnik živega srebra vpisan na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Poleg tega pa pri tem vpisu, ki ga zaradi takih predlogov tudi izgubimo, niti nismo sami, tu je še španski rudnik v Almadenu," je dejal idrijski župan Bojan Sever. Foto: BoBo

V sklop idrijskega rudnika namreč sodijo spomeniki in spomeniška območja tehniške dediščine, ki jim je bila z vpisom na Unescov seznam svetovne dediščine priznana izjemna univerzalna vrednost. Iz ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so sporočili, da že pripravljajo vladno gradivo, v katerem bodo predlagali umik Rudnika živega srebra Idrija v likvidaciji iz klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga.

Umik ne bo preprost, ker se odloča v paketu
Zaradi celovitega varstva kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem, kot tudi upravljanja svetovne dediščine ministrstvo "ne glede na dejstvo, da ni mogoče pričakovati, da bi za rudnik v zapiranju zares našli kupca, meni, da to podjetje ne more biti predmet prodaje". "Pri pripravi klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga je očitno šlo za administrativno napako, in zato bo ministrstvo predlagalo vladi, da se navedeno popravi," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Poslanec državnega zbora Samo Bevk je povedal, da umik s seznama ne bo tako preprost, saj je bil celoten seznam naložb za prodajo po vladnem sprejemu poslan v potrditev v državni zbor, poslanci pa bodo o njem odločali v paketu in ne o vsaki naložbi posebej. "To se mi zdi sporno že zaradi samega strateškega vidika, saj vlada ne bi smela prodajati strateških surovin. V idrijskem rudniku je še vedno okrog deset odstotkov vseh svetovnih zalog živega srebra," je povedal Bevk, ki v poslanski pobudi slovensko vlado opozarja, da je ta odločitev toliko bolj nerazumljiva, ker je že leta 2011 vlada sprejela sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Ta naj bi prevzel dejavnosti, določene s programom vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringa v Rudniku živega srebra Idrija ter ohranjanja, vzdrževanja in upravljanja tehnične dediščine, varovanja naravnih vrednot ter varovanja zdravja. Poleg tega je v državnih proračunih za leti 2013 in 2014 zagotovila 680 tisoč evrov sredstev letno za program vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringa ter Antonijevega rova.