Novi javni zavod naj bi zagotavljal celostno varstvo kulturne dediščine in naravnih vrednot v Idriji, povezanih z idrijskim rudiščem. Foto: MMC RTV SLO
Novi javni zavod naj bi zagotavljal celostno varstvo kulturne dediščine in naravnih vrednot v Idriji, povezanih z idrijskim rudiščem. Foto: MMC RTV SLO

Poleg tega je vlada sklenila, da bo podprla projekte, povezane z varstvom kulturne dediščine in naravnih vrednot v Idriji. S sklepom vlade bo po zaključeni likvidaciji podjetja Rudnik živega srebra Idrija ključne nepremičnine (Topilnica, Antonijev rov in Jašek Frančiške) v upravljanje prevzel novoustanovljeni zavod.
Likvidacija podjetja je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo v sodelovanju z Agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami. Javni zavod naj bi zagotavljal celostno varstvo idrijske dediščine, ki bistveno presega nacionalni pomen in ji Unesco priznava izjemno univerzalno vrednost.

Prizadevanja za svetovni informacijski center
Ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za okolje in prostor, ministrstvom za zdravje, ministrstvom za finance in lokalno skupnostjo mora po še enem od sklepov vlade poskrbeti, da bo na podlagi izhodišč za program celovitega varstva kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem, v Idriji do konca leta 2011 izdelan načrt celovitega upravljanja za obdobje 2012-2015.

Sklenila je še, da bo tudi v prihodnje podpirala prizadevanja za uspeh špansko-slovenske nominacije za vpis dediščine živega srebra v Idriji na Unescov seznam svetovne dediščine. Prav tako bo podpirala prizadevanja za vzpostavitev svetovnega informacijskega centra za živo srebro v Idriji v okviru programa Združenih narodov za okolje (UNEP).