Ljubljana je od leta 2010 vključena v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Foto: ICORN
Ljubljana je od leta 2010 vključena v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN). Foto: ICORN

Alsajg bo bival v Ljubljani, občina pa mu bo zagotovila mesečno štipendijo, bivališče in zdravstveno zavarovanje. Mestna občina Ljubljana in Slovenski center PEN sta se pred petimi leti, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige, dogovorila, da se bo Ljubljana vključilo v mrežo mest - zatočišč za preganjane in ogrožene pisatelje (ICORN).

Mesto - zatočišče pisatelju, ki je moral največkrat bežati iz domovine, omogoči, da se izogne zaporu ali še hujši kazni in si v novem okolju ustvari novo družbeno mrežo, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Ta mreža je začela delovati na pobudo pisatelja Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev.

Nemogoče razmere za delo pisateljev in novinarjev
ICORN in Mednarodni PEN sta Alsajgovo prošnjo označila za nujno. Do nedavnega je delal za mednarodni dnevnik Azaman (Čas), dejaven pa je bil tudi kot tolmač Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter je prevajal pesmi iz angleščine v arabščino. Po letu 2003 in napadu ZDA na Irak so mnogi pisatelji in novinarji vse težje delali in objavljali.

Po umiku mirovnih enot iz Iraka so se pojavile skrajne islamske skupine, s čimer se je položaj še poslabšal. Od sredine leta 2013 je skrajna skupina Islamska država območje Iraka privedla v politično in varnostno krizo. Novinarji in pisci so še posebej na udaru. Marca 2014 je IS Alsajgu grozil s smrtjo in vse od takrat se skriva.

Želja po nadaljevanju dela
Na občini so potrdili, da mu bodo za čas bivanja v Ljubljani namenili mesečno štipendijo v višini 800 evrov ter mu zagotovili stanovanje in zdravstveno zavarovanje. Alsajg je dejal, da bi, če v Ljubljani dobi zatočišče, rad nadaljeval pisanje člankov in v primeru zanimanja predaval o rojakih, ki živijo v zatiranju. Še naprej bi se rad posvečal tudi prevajanju.

Alsajg se je rodil leta 1949 v Mosulu v Iraku, na univerzi v Bagdadu pa je diplomiral iz angleškega jezika in književnosti. Leta 1972 je objavil svojo prvo pesem z naslovom Devica in obzorje in se istega leta zaposlil pri časopisu Al Jumhurija (Republika) v Bagdadu kot novinar kulturnega uredništva. Julija 2013 je bila ena njegovih pesniških zbirk Popotnik objavljena v Veliki Britaniji. Alsajg je vključen tudi v enciklopedijo iraških pesnikov.