V Dolini grobnic, ki leži med hribovjem na jugu in zahodu mestnih ruševin, stoji kar nekaj pogrebnih stolpov različnih velikosti. Foto: Reuters
V Dolini grobnic, ki leži med hribovjem na jugu in zahodu mestnih ruševin, stoji kar nekaj pogrebnih stolpov različnih velikosti. Foto: Reuters

Vodja oddelka za antične umetnine in muzeje Mamun Abdul Karim je povedal, da je med njimi tudi Elabelov stolp, zgrajen leta 103, ki je bil pred uničenjem eden najbolje ohranjenih. Iz peščenjaka zgrajeni večnadstropni spomeniki so stali zunaj mestnega obzidja, na območju, znanem kot Dolina grobnic, ki je pripadala bogatim palmirskim družinam.

Iz stolpov predhodno rešene izklesane podobe
V Dolini grobnic, ki leži med hribovjem na jugu in zahodu ruševin nekdanjega mesta, se nahaja kar nekaj pogrebnih stolpov različnih velikosti. Stolpi so bili razdeljeni na več predelkov, v katere so bili položeni sarkofagi, preden so jih zaprli z izklesanimi kamnitimi ploščami s podobo pokojnika in jih pobarvali z živimi barvami.

Elabelov stolp je spadal med najvidnejše, imel je štiri nadstropja in domnevno naj bi lahko sprejel do 300 sarkofagov.

Abdul Karim je povedal še, da je pred desetimi dnevi prejel poročilo o tem, da so bili uničeni "najbolje ohranjeni in najlepši" stolpi. Satelitske posnetke je dobil 2. septembra in tako je lahko šele zdaj potrdil to novico o uničenju treh grobnih stolpov, poroča BBC.

Še preden se je Islamska država lotila Palmire, so sirske oblasti odstranile na stotine kipov in neprecenljivih predmetov, med njimi tudi izklesane podobe, ki so bile v grobnih stolpih.

Uničevanje kot vojni zločin
V začetku tedna smo poročali, da je Belovo svetišče uničila močna eksplozija. Tempelj, ki je bil posvečen palmirskim bogovom, je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu. Unesco je o njem zapisal, da je šlo za "eno najpomembnejših religijskih stavb 1. stoletja na Vzhodu". Predtem je Islamska država v Palmiri uničila antični tempelj Balšamin, kar je Unesco označil za vojni zločin.

IS uničil pogrebne stolpe v Palmiri
IS uničil pogrebne stolpe v Palmiri