Tempelj Bel je bil eden izmed najbolje ohranjenih delov antičnega mesta Palmira. Foto: Reuters
Tempelj Bel je bil eden izmed najbolje ohranjenih delov antičnega mesta Palmira. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, so priče in aktivisti poročali o glasni eksploziji, ki je zatresla tempelj Bel, natančne razsežnosti uničenja pa še niso znane. Eden od okoliških prebivalcev je razmere opisal kot popolno uničenje, cele naj bi ostale le stene templja. "Eksplozija je bila tako močna, da bi jo lahko slišali gluhi," je eden od prebivalcev Palmire povedal za agencijo AP in dodal, da gre za popolno uničenje.

Tempelj Bel, ki je bil posvečen palmirskim bogovom, je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu, kot je zapisal Unesco, pa gre za "eno najpomembnejših verskih stavb 1. stoletja na Vzhodu".

Pred tednom dni uničili tempelj Balšamin
Islamska država je nadzor nad mestom Palmira prevzela meseca maja, kar je sprožilo nemalo skrbi, da bi lahko poškodovali zgodovinske spomenike. Strah se je izkazal za upravičenega, saj so skrajneži Islamske države pred tednom dni popolnoma uničili enega izmed templjev v mestu, dve tisočletji star rimski tempelj Balšamin, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Uničenje Balšamina je Unesco označil za vojni zločin.

Poleg tega so skrajneži pred dvema tednoma obglavili nekdanjega vodilnega arheologa antičnega mesta Haleda Asada, ki je bil eden najpomembnejših pionirjev sirske arheologije v 20. stoletju, prostor starodavnega amfiteatra pa so skrajneži Islamske države uporabili za javno obglavljenje več kot 20 ujetih vojakov sirske vojske. Obglavili so jih otroci.

Palmira je strateško pomembno mesto
Mesto Palmira, ki ga lokalni prebivalci poznajo tudi pod imenom Tadmur, sicer leži na strateško pomembnem območju na poti med sirsko prestolnico Damask in mestom Deir Ezor na vzhodu Sirije. Starodavno mesto je bilo pomembno kulturno središče in je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.