Večja slika, naslovljena Pyronin Y, je bila ustvarjena 2005 in je vredna 15.000 britanskih funtov (dobrih 17.000 evrov). Foto: EPA
Večja slika, naslovljena Pyronin Y, je bila ustvarjena 2005 in je vredna 15.000 britanskih funtov (dobrih 17.000 evrov). Foto: EPA
Damien Hirst
Manjša, Oleoylsarcosine (na fotografiji levo) iz leta 2008, je vredna 18.000 funtov (dobrih 21.000 evrov). Deli sta bili ukradeni iz galerije Exhibitionist v londonskem predelu Notting Hill v zgodnjih ponedeljkovih urah. Foto: EPA

Večja slika, naslovljena Pyronin Y, je bila ustvarjena 2005 in je vredna 15.000 britanskih funtov (dobrih 17.000 evrov), manjša Oleoylsarcosine iz leta 2008 pa 18.000 funtov (dobrih 21.000 evrov).
Po poročanju policije sta bili sliki ukradeni 9. decembra med tretjo in polčetrto uro zjutraj. Sumijo, da je tatvino izvedla ena sama oseba, ki naj bi bila pri svojem dejanju usmerjena prav v ti dve deli. Predvidevajo tudi, da je tat najverjetneje pobegnil z avtomobilom, zato prosijo vse morebitne priče, naj jim sporočijo informacije, ki bi lahko bile v pomoč pri odkrivanju tatu, poroča BBC.
Pike slika že skoraj 30 let
Slike s pikami je Hirst začel slikati že v 80. letih, še preden ga je Charles Saatchi vzel pod svoje okrilje in ga z drugimi umetniki promoviral pod znamko 'mladi britanski umetniki'. Na začetku leta 2012 pa je Hirst pripravil tudi veliko retrospektivo 300 svojih slik s pikami, nastalih od 1986 dalje – ta se je razprostirala v vseh enajstih galerijah Larryja Gagosiana (v Londonu, New Yorku, Parizu, Rimu, Hongkongu, Atenah, Ženevi in na Beverly Hillsu).
Kot je ob tej priložnosti razlagal Hirst, je idejo za ta del svojih slik dobil "nezavedno", od očeta, prodajalca avtomobilov iz Leedsa, ki je vrata njihove hiše porisal z modrimi pikami. Sam jih je začel slikati leta 1986, privlačilo pa ga je to, da "gre bolj za konceptualno idejo kot za resničnost" in da je serija kot taka neskončna. Pri tej seriji ga privlači prav to, da se v pikah – ko jih je več na kupu – izgubimo; ker se je težko osredotočiti, namreč izgubimo občutek za meje.

Točneje: zanj jih slikajo drugi
Vseh teh pik pa seveda ne dela sam. "Ko sem ugotovil, kako se temu streže, sem eno izmed slik prodal za kakih 50 funtov in potem denar vložil v to, da sem za njihovo izdelavo plačal druge," je razložil sistem svojega podjetja.