Pablo Neruda je v domovini in po svetu še vedno nadvse priljubljen. Leta 2004 so se mu ob stoti obletnici rojstva v Čilu poklonili s parado, katere del je bila tudi velikanska pesnikova lutka na fotografiji. Foto: EPA
Pablo Neruda je v domovini in po svetu še vedno nadvse priljubljen. Leta 2004 so se mu ob stoti obletnici rojstva v Čilu poklonili s parado, katere del je bila tudi velikanska pesnikova lutka na fotografiji. Foto: EPA
Grob Pabla Nerude
Fundacija Pablo Neruda, ki upravlja pesnikovo dediščino, se je borila proti izkopu Nerudovih posmrtnih ostankov. Trdijo, da Arayevim besedam o umoru ne kaže verjeti. Na fotografiji pesnikov grob v Isli Negri v Čilu. Foto: EPA

Izkop je del preiskave, ki jo je leta 2011 na podlagi izjave Nerudovega voznika in pomočnika Manuela Araya sprožila čilska komunistična stranka. Levičarski avtor je umrl 12 dni po Pinochetovem državnem udaru, ki je z oblasti odnesel socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja. Uradno naj bi umrl zaradi raka na prostati, vendar je njegov voznik Manuel Araya javno oznanil, da naj bi diktatorjevi agenti pesnika zastrupili v bolnišnici, kjer se je zdravil zaradi bolezni.

Kaj je bilo v sumljivi injekciji?
Araya trdi, da naj bi Pinochet umor pesnika ukazal, da bi mu preprečil potovanje v Mehiko, kjer bi lahko vodil opozicijo proti čilskemu diktatorju. Ker je bil visok predstavnik čilske komunistične stranke, so bila Nerudova dela med Pinochetovo vojaško diktaturo, ki se je končala leta 1990, prepovedana.

Poleg Arayevih obtožb je komunistična stranka v zahtevi za preiskavo navedla še izjave prič, ki trdijo, da se je Neruda držal dobro vse do zadnjega dne pred smrtjo. Kot so dodali, naj njegovi simptomi ne bi bili skladni z uradnim poročilom o naprednem stadiju raka. Araya pravi, da je na dan smrti, 23. septembra 1973, od Nerude, ki je bil v bolnišnico sprejet 19. septembra, prejel klic, da je med spanjem dobil sumljivo injekcijo. Naslednji dan bi moral pesnik, ki je Nobelovo nagrado prejel leta 1971, oditi v Mehiko.

Svojci želijo vedeti resnico
"Tukaj smo, da bi začeli izkop pesnikovih posmrtnih ostankov. Začeli smo kopati in se približujemo krsti," je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal preiskovalni sodnik Mario Carroza.

Nerudove ostanke naj bi izkopali danes ob osmi uri po lokalnem času, vendar pa so priprave v Isli Negri začeli že včeraj. Nerudov nečak Rodolfo Reyes je ob tem dejal: "Enostavno si želimo izvedeti resnico. Njegova družina si želi izvedeti resnico, ne glede na to, ali je umrl zaradi naravnih vzrokov ali je bil umorjen."