Na sliki se mladi Jackson še ne zaveda, kakšne preizkušnje ga čakajo v prihodnosti, in gleda v svet z optimizmom, ki je bil sicer redek v Warholovih delih, še pišejo pri hiši Christie's. Foto: Christie's
Na sliki se mladi Jackson še ne zaveda, kakšne preizkušnje ga čakajo v prihodnosti, in gleda v svet z optimizmom, ki je bil sicer redek v Warholovih delih, še pišejo pri hiši Christie's. Foto: Christie's
19. marca 1984 je izšla revija Time z Warholovo upodobitvijo Michaela Jacksona na naslovnici. Foto: Time

V hiši Christie's bodo na dražbo postavili Jacksonov portret, ki ga je naslikal sloviti popartist Warhol. Pričakujejo, da bodo na dražbi, ki bo 10. novembra v New Yorku, za sliko iztržili med 500 in 700 tisoč dolarjev. Gre za eno redkih Warholovih podob Jacksona, ki jih je Warhol ustvaril leta 1984. Na njej je upodobljen Jackson v znamenitem jopiču iz časa albuma Thriller, v laseh pa ima rdeče in rumene odtenke barve, poroča AFP.

Za podoben portret čez milijon zelencev
Kot je povedal predstavnik slavne dražbene hiše, je prodajalec anonimni zasebni zbiralec iz New Yorka, ki je umetnino kupil od Fundacije Andyja Warhola v 90. letih. Na tej dražbi bo na prodaj skupno 47 del, med njimi še dve drugi Warholovi deli. Neka newyorška galerija je že avgusta anonimnemu kupcu prodala podoben Warholov portret. Cene niso želeli razkriti, je pa menda presegla milijon dolarjev.

Pričujoči portret iz leta 1984 je del majhne skupine portretov ikoničnega pevca, ki jih je ustvaril Andy Warhol. Eden izmed njih se je znašel na naslovnici revije Time in ga zdaj hranijo v Nacionalni galeriji portretov Smithsonian. Slika smehljajočega se zvezdnika je nastala, ko je bil Jackson že na poti do svetovnega uspeha, ki mu je pozneje prinesel vzdevek "kralj popa".

Gre za umetnikov poklon drugemu umetniku, so zapisali na spletni strani Christie's. Jackson se je znašel tudi na naslovnici Warholovega časopisa Interview, bil pa je popoln subjekt za Warhola, saj je bil eden najvidnejših predstavnikov panteona bogov popularne kulture in živa glasbena legenda.

Jackson najprej ni vedel, kdo je Warhol
Warhol in Jackson sta se spoznavala postopno. Ko sta se prvič videla leta 1977, je Warhola zabavalo dejstvo, da Jackson ni vedel, kdo je. Ko je Jacksona Warhol videl nastopiti v živo leta 1981, je bil navdušen nad spektaklom, o katerem je povedal: "Michaelova predstava je bila morda najboljša, kar sem jih kdaj videl. Tako dober plesalec je, gre v luknjo in pride na drugi strani ven v drugi opravi. Ne vem, kako mu to uspeva."

Ko se je Warhol pridružil Bobu Colacellu pri intervjuju z Jacksonom prihodnje leto, je bil popolnoma navdušen nad zvezdnikom: "Joj, kako razburljivo je to," je menda rekel. "Vsakič ko poslušam 'walkman', si predvajam tvojo kaseto," pa je povedal Jacksonu. Ta portret je torej posvetilo mlademu vzhajajočemu zvezdniku, v sestrski različici z naslovnico Tima pa del nastajanja ene največjih kulturnih ikon našega časa, so pri Christie's sklenili obrazložitev ozadja nastanka umetnine.