Harvey Weinstein je bil nekoč eden izmed najvplivnejših producentov v Hollywoodu. Foto: AP
Harvey Weinstein je bil nekoč eden izmed najvplivnejših producentov v Hollywoodu. Foto: AP

Weinstein je že v zaporu, prestaja 23-letno kazen zaradi prisilnega spolnega odnosa in posilstva, za kar mu bodo kmalu sodili tudi v Los Angelesu. Sodišče v New Yorku je konec februarja odločilo, da je nekdanji filmski producent kriv v dveh manj resnih točkah obtožnice - posilstva tretje stopnje in kaznivega spolnega dejanja prve stopnje.

Več kot osemdeset žensk, med njimi številne slavne igralke, je Weinsteina obtožilo spolnih napadov, ki segajo več desetletij nazaj. Njihove zgodbe so zanetile gibanje JazTudi, ki se bori proti zlorabam in nadlegovanju žensk v vseh panogah.

Neimenovana ženska v najnovejši tožbi trdi, da jo je Weinstein kot nadobudno filmsko igralko posilil v hotelski sobi v New Yorku, ko je bila stara sedemnajst let. Opisuje, kako je leta 1994 prišla v sobo na pogovor o filmski karieri, tam pa jo je pričakal skoraj gol Weinstein, jo prisilil, da se sleče, zahteval oralni seks in jo nato posilil. Zatem ji je zaplenil osebni dokument in ji zabičal, da iz njene kariere ne bo nič, če se bo komu pritožila. Pravi še, da naj bi ob tem grozil z nasiljem njej in njeni družini.

Ker je bila mladoletna, zadeva ne zastara
Weinsteinovi odvetniki so se že odzvali, sporočili so, da Weinstein zanika obtožbe iz nove tožbe. Ob tem poudarjajo, da bi te obtožbe morale že zastarati. A ženska iz Tennesseeja lahko toži po newyorškem zakonu, ker je bila v času posilstva mladoletna, zaradi česar zadeva ne zastara.

Sorodna novica Weinsteinova obsodba je mejnik za gibanje #MeToo: porota verjela ženskam

Druga ženska v tej isti tožbi trdi, da jo je spolno napadel, ko je bila stara šestnajst let. Tožila ga je že decembra, ker ni hotela sprejeti dela od 25 milijonov dolarjev vredne poravnave, ki jo je ponudilo nekdanje Weinsteinovo podjetje v stečaju. Vsota, ki bi jo dobila, se ji zdi premajhna.

Tretja tožnica je danes stara 70 let in živi v Ekvadorju. Trdi, da jo je na filmskem festivalu v Cannesu producent leta 1984 grabil za mednožje in prsi ter ji porinil jezik v usta. Potem ji je povedal, naj tega ne govori okrog, sicer ne bo več dobila nobene vloge. Pri tožbi sodelujeta še dve tožnici: 38-letnica, ki živi v New Yorku in trdi, da jo je producent posilil leta 2008, in 35-letnica, ki živi na Madžarskem in je bila prisiljena v oralni spolni odnos z Weinsteinom.

Toženi tudi Miramax in Disney
Poleg Weinsteina so pri tem tožene stranke tudi njegov brat Bob Weinstein, podjetje Miramax in Disney, ki je bil nekoč lastnik Miramaxa, ter še deset korporacij, ki naj bi dolga leta vedele, kaj Weinstein dela z ženskami, vendar ni nihče ukrepal. Sojenje Weinsteinu je verjetno eden najodmevnejših procesov tega stoletja, saj je – vsaj posredno – vpletena tudi cela plejada uglednih hollywoodskih ljudi.