Po Jazbinškovih navedbah znaša vrednost sofinanciranja obnove strehe Cukrarne in dokumentacije za obnovo tega objekta približno 0,75 milijona evrov, spomenik Kolizej pa je ocenjen na 26 milijonov evrov. Foto:
Po Jazbinškovih navedbah znaša vrednost sofinanciranja obnove strehe Cukrarne in dokumentacije za obnovo tega objekta približno 0,75 milijona evrov, spomenik Kolizej pa je ocenjen na 26 milijonov evrov. Foto:
Po Jazbinškovem mnenju je ministrica podcenila vrednost izravnalnega ukrepa, lastniku palače Kolizej pa pridobila veliko premoženjsko korist, ker mu je z upravno odločbo zagotovila iztožljivo pravno podlago za rušenje objekta. V gradivih mestni svetnik ministrico poziva, naj to odločbo odpravi. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi načrtovane rušitve Kolizeja je mestni svetnik Miha Jazbinšek podal kazenski ovadbi zoper ministrico za kulturo Majdo Širca in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Poleg te ovadbe, oddane po elektronski pošti, je Jazbinšek dopolnil tudi lansko ovadbo zoper predstavnike MOL-a z vidika odgovornosti delovnih teles in članov mestnega sveta ljubljanske občine. Kot razlog za ovadbo mestni svetnik Zelenih Slovenije navaja sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic.

O ministrici za kulturo
Tožilstvu je Jazbinšek posredoval gradiva, iz katerih je po njegovih besedah razvidno, da ministrica onemogoča ukrepanje države v prid varstva kulturne dediščine oziroma da ovira nadzor nad odlokom o spremembi odloka o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Ljubljana Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto ter krati pravice in dolžnosti mestnih svetnikov in pravice drugih pobudnikov, ki se zavzemajo za varstvo kulturne dediščine.

Poleg tega Jazbinšek dodaja, da ministrica ni pristojna za odredbo o odstranitvi Kolizeja. V pogojih predpisane odstranitve je namreč pristojnost za projektno kulturnovarstveno soglasje v okviru gradbenega dovoljenja na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Tajkunizacija in kulturnovarstveni greh
Jazbinšek je zadevo Kolizej označil za "tajkunizacijo kulturne dediščine", ki se je začela v letu 2004 z mednarodnim natečajem zasebnopravne narave. "V tej tajkunizaciji se je zgodil kulturnovarstveni greh, ko je visoki uradnik na ministrstvu za kulturo Gojko Zupan razširil tezo, da je mogoče dediščino podreti in namesto nje zgraditi objekt za potrebe kulture," je povedal Jazbinšek in dodal, da po njegovem mnenju "objekti žive kulture ne morejo uničevati objektov dediščine, ki so zavarovani".

Ovadba Jankovića
Jazbinšek je okrožnemu tožilstvu v presojo, kvalifikacijo in ukrepanje poslal tudi kazensko ovadbo zoper Jankovića za dogovorna, nestrokovna in malomarna ravnanja pri pripravi sklepa o začetku priprave podrobnega občinskega prostorskega načrta za del območja Kolizeja, še posebej pri odločanju o investicijskih namerah MOL-a ter lastnikov zemljišč in kulturnih spomenikov na tem območju.

Iz sprejetega odloka o rušitvi še ni jasno razvidno, tako Jazbinšek, da gre za finančno oškodovanje ljubljanske dediščine. Zaradi verodostojnosti je Jazbinšek dopolnil še ovadbo zoper Jankovića in druge predstavnike MOL-a z dne 7. novembra 2008. "Za sprejemanje odlokov so po statutu odgovorni tudi mestni svetniki, glasovanje svetnikov pa ni šala," je še dodal.