Če Kolizeja ne bodo porušili, bo po mnenju ljubljanskega župana doživel podobno usodo kot Cukrarna, ki je v tako slabem stanju, da se bo v nekaj letih zrušila sama od sebe. Foto: MMC RTV SLO
Če Kolizeja ne bodo porušili, bo po mnenju ljubljanskega župana doživel podobno usodo kot Cukrarna, ki je v tako slabem stanju, da se bo v nekaj letih zrušila sama od sebe. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković upa, da bodo Kolizej odstranili še letos, saj je objekt že nevaren. Foto: MMC RTV SLO

Ministrici za kulturo je Zoran Janković čestital za pogum, da je podpisala kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev palače Kolizej ter pogodbo o izravnalnih ukrepih. Izjave vseh, ki se sklicujejo na prejšnjega ministra Vaska Simonitija, pa je župan označil za čisto politikantstvo. Pravi, da je bil objekt lani na prodaj in bi ga lahko država sama kupila in prenovila, če mu je pripisovala takšno vrednost.

Ko je direktor družbe Mons Jože Anderlič, kot lastnik Kolizeja in investitor, županu predstavil prvonagrajeni projekt na mednarodnem natečaju za Novi Kolizej, ki je predvideval stolpnico v višini 96 metrov, mu je Janković "jasno odgovoril." "Ali sprejme stališče podžupana Janeza Koželja, ki je predvideval višino 74 metrov, in upoštevanje vseh smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine ali pa čaka nov mandat."

Dodal je še, da je dolgo trajalo, zdaj pa upa, da bodo Kolizej odstranili še letos, ker je objekt že nevaren.
Začuden nad Jelinčičevimi izjavami
Ljubljanskega župana presenečajo tudi izjave in poslanska vprašanja Zmaga Jelinčiča, ki Avstrijcev običajno nima za primer in govori o veliki umetnini. Spomnil je, da so v Avstriji podobne stavbe porušili. Pri tem se je Janković nanašal na prepričanje, ki ga je pred nedavnim izrazil poslanec SNS-a, da se je ministrica za kulturo Majda Širca s podpisom kulturnovarstvenega soglasja za raziskavo in odstranitev palače uklonila kapitalu. V poslanskem vprašanju jo je med drugim spraševal, kako bo v prihodnje varovala državne spomenike pred kapitalskimi in drugimi interesi.

Ministrica za kulturo Majda Širca in direktor družbe Mons Jože Anderlič sta kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev palače Kolizej ter pogodbo o izravnalnih ukrepih podpisala 7. avgusta. Kot je pojasnila ministrica, soglasje govori o pogojih in načinih, kako se zdajšnja stavba Kolizeja lahko ruši in kakšne obveznosti ima pri tem lastnik.