Skulptura kiparja Jakova Brdarja na prvem peronu ljubljanske železniške postaje, ob kateri je potekal današnji dogodek, je bila odkrita leta 2003 in tedaj so Bloomsday praznovali prvič. Foto: RTV SLO
Skulptura kiparja Jakova Brdarja na prvem peronu ljubljanske železniške postaje, ob kateri je potekal današnji dogodek, je bila odkrita leta 2003 in tedaj so Bloomsday praznovali prvič. Foto: RTV SLO

Kot je za STA dejal veleposlanik Republike Irske Sean O' Regan, Irci ta dan praznujejo iz ljubezni do književnosti in zato, ker ga je vredno proslaviti. Skulptura kiparja Jakova Brdarja na prvem peronu ljubljanske železniške postaje, ob kateri je potekal današnji dogodek, je bila odkrita leta 2003 in tedaj so Bloomsday praznovali prvič. Osrednji dogodek - šestdnevni literarni festival - poteka v Dublinu.

Od leta 2003 ta dan po veleposlanikovih besedah zaznamujejo periodično, z več dogodki pa ta dan praznujejo v Trstu in Pulju, kjer je nekaj časa živel Joyce.

James in Nora pomotoma postala v Ljubljani
16. junij je bil za Bloomsday izbran, saj naj bi James Joyce (1882-1941) na ta dan leta 1904 prvič srečal svojo življenjsko sopotnico Noro Barnacle, da bi to proslavil, pa naj bi napisal svoj veliki roman Ulikses (1922). Roman opisuje en dan v življenju Leopolda Blooma, ki predstavlja Odiseja, popotnika, ki blodi po svetu. Njegova žena Molly je prispodoba za Penelopo. Dogajanje romana je postavljeno v pisateljev rojstni Dublin.

Brdarjeva skulptura je zaznamek postanka pisatelja in Nore v Ljubljani. Na potovanju iz Züricha v Trst oktobra istega leta sta namreč, misleč, da sta dosegla cilj, pomotoma izstopila v slovenski prestolnici, kjer sta preživela noč.

Veleposlanik O' Regan je na železniški postaji prebral odlomek iz Joyceovega romana v angleščini, odlomek iz romana je v slovenščini prebral tudi Milan Jazbec, vodja sektorja za evropske države na ministrstvu za zunanje zadeve.

Prevajalka Neva Mužič je poudarila, da je Ulikses knjiga, ki "jo vsi poznajo, ki jo mnogi imajo in ki so jo le redki prebrali". Kljub temu pa roman ne neha vzbujati zanimanja in pozornosti ter nasprotujočih si teoretičnih razprav. Ulikses je po njenih besedah latinizirana Odiseja, spreobrnjena, kot se "spodobi za Irca, s smislom za humor, prezir, z enciklopedičnim znanjem, intelektualnim in eksperimentalnim pristopom k pisanju".


Kipar Jakov Brdar, ki je ustvaril skulpturo na ljubljanski železniški postaji, v družbi Joyceovih sonarodnjakov na Bloomsdayu. Spodaj pa še trije fotoutrinki (avtor: Matjaž Kragelj) iz današnjega Bloomovega Dublina.