Tam, kjer bi moral rasti Kolizej, bo očitno še naprej zevala luknja. Foto: MMC RTV SLO
Tam, kjer bi moral rasti Kolizej, bo očitno še naprej zevala luknja. Foto: MMC RTV SLO
Kolizej
Stari Kolizej so porušili lani poleti. Foto: MMC RTV SLO
Kolizej
Celotna investicija v stavbni kompleks Musica Tivoli je ocenjena na 130 milijonov evrov. Foto: Arhiv MMC RTV SLO

Kot je dejal, je projekt preprečila posebna komisija za spremljanje izdelave konservatorskega načrta za prenovo območja OPPN Kolizej, ki je bila ustanovljena pri ministrstvu za kulturo. Ta je namreč odločila, da Anderlič na mestu porušenega Kolizeja ne sme zgraditi stavbe, višje od 30 metrov. Že predvidena koncertno-operna dvorana pa je načrtovana s streho na višini 38 metrov. Od tovrstnega stališča se je izmed štirih članov komisije oddaljil le Janez Koželj.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk Anderličevo odločitev komentira z besedami, da je osebno zelo naklonjen ambicioznim mestnim projektom, sploh če bogatijo javno in kulturno podobo. Z Anderličem se je srečal poleti in takrat sta govorila tudi o možnostih priliva evropskih sredstev in denarja iz državnega proračuna, a, kot je dejal Turk, "zelo dobrih novic nisem imel".
Minister opozarja na neusklajenost Anderličevih ambicij na tej lokaciji s prostorskimi pogoji oziroma z prostorskimi akti Mestne občine Ljubljana, ki na tem mestu predvidevajo vertikalne dominante v višini 30 metrov, izbrani arhitekturni projekt pa je predvideval višino 75, nemara celo 90 metrov. Komisija na ministrstvu je ugotovila, da načrti investitorja niso skladni s prostorskimi pogoji, ki jih je določila mestna občina. "Če se bo Mestna občina Ljubljana odločila, da bo predpisala drugačne prostorske pogoje na tem področju, se projekt lahko realizira tudi na tej višini. Nižjega se lahko realizira že zdaj," še pravi Turk in dodaja, da naj minister ne bi imel vpliva na strokovne odločitve.
V projekt do zdaj vloženih 29,8 milijona evrov
Na arhitekturnem natečaju izbrani projekt Musica Tivoli, izdelan na osnovi projektne naloge, se do danes vsebinsko ni spremenil. V Kranjski investicijski družbi so predvideli gradnjo stavbnega kompleksa z novo koncertno in operno hišo po načrtih arhitekturnega studia Neutelings Riedijk Architecten iz Rotterdama na Nizozemskem, ki je upošteval urbanistična izhodišča Mestne občine Ljubljana iz leta 2007.

Poleg koncertno-operne dvorane v velikosti 20.600 kvadratnih metrov s 1.675 sedeži v koncertni obliki oziroma 1.565 v operni različici predvideva še luksuzni Grand opera hotel s 160 sobami, 12.777 kvadratnih metrov stanovanjsko-poslovnih površin ter 468 podzemnih parkirnih prostorov.
Januarja lani so končali četrto različico idejnega projekta, usklajenega z novim prostorskim aktom mesta Ljubljana in mestnim urbanistom, ter izdelali dokumente za sprejem OPPN-ja. Ovira za njegovo sprejetje za območje novega projekta Musica Tivoli je bilo nasprotovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Celotna investicija v stavbni kompleks je ocenjena na 130 milijonov evrov, do zdaj pa je bilo v projekt vloženih 29,8 milijona evrov.

Novega Kolizeja v Ljubljanji ne bo
Novega Kolizeja v Ljubljanji ne bo