Podeljevalci Jurčičevih nagrad so prepričani, da so se takrat, ko je tednik Mag prišel pod okrilje Delove hiše, za nekaj časa gmotne in organizacijske razmere za njegovo delo izboljšale, pod vodstvom Silvestra Šurle naj bi mu začela rasti tudi naklada. Foto: MMC RTV SLO
Podeljevalci Jurčičevih nagrad so prepričani, da so se takrat, ko je tednik Mag prišel pod okrilje Delove hiše, za nekaj časa gmotne in organizacijske razmere za njegovo delo izboljšale, pod vodstvom Silvestra Šurle naj bi mu začela rasti tudi naklada. Foto: MMC RTV SLO
Tednik Mag naj bi po mnenju članov Jurčičevega sklada dolga leta pomenil pomembno vsebinsko obogatitev slovenskega medijskega prostora. Foto: RTV SLO

Dobili smo jo zato, ker smo se uprli pritiskom, ki so jih na nas lani izvajali predstavniki Pivovarne Laško v nadzornem svetu časopisne hiše Delo.

Silvester Šurla o razlogih za Jurčičevo nagrado
Josip Jurčič
Sklad, ki nosi ime pisatelja, novinarja in urednika Josipa Jurčiča, vsako leto podeli nagrade, ki jih izročijo na Jurčičev rojstni dan, 4. marca. Nagrade so prvič podelili leta 1994.
Jurčičeve nagrade nekdanjim Magovcem

Nagrado so na slavnostni podelitvi v Narodni galeriji tako prejeli nekdanji v. d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla ter novinarji Igor Kršinar, Nenad Glücks, Biserka Karneža Cerjak in Brigita Ferlič Žgajnar.

Jurčičev sklad "za resnicoljubnost v novinarstvu"
V uvodu slovesnosti je predsednik Sklada Josipa Jurčiča Drago Demšar dejal, da so pred 15 leti, ko so ustanavljali sklad, v ustanovno listino zapisali, da gre za ustanovo, ki bo "nagrajevala resnicoljubnost kot moralno načelo slovenskega novinarstva". Letošnji nagrajenci so po njegovem mnenju dokazali, da od tega načela ne odstopajo, pač pa ga uresničujejo po svojih najboljših močeh.

Hkrati so po njegovem mnenju nagrajenci primer, kako se takšna drža v našem okolju "kaj hitro slabo obrestuje". Spomnil je, da so nagrajence "lastniki medija in njegovi politični upravljavci iz ozadja, namesto da bi jih podprli, postavili na stranski tir". "Prepričani smo, da jih bo takšen poseg v njihovo poklicno in osebno integriteto še bolj utrdil v tej drži in jih spodbudil v iskanju novih možnosti, da svojo kritično besedo uveljavijo v javnosti," je dejal Demšar. Če se bodo takšni procesi v našem medijskem prostoru nadaljevali, pa bomo po njegovih besedah "kaj kmalu obtičali v rumenem provincialnem samozadovoljstvu, ko ne bo več dovolj, da se okreše iskra, pač pa, da trešči tudi kakšna strela".

Utemeljitev nagrad: S prihodom Šurle boljši časi za Mag
Kot so v utemeljitvi nagrad zapisali organizatorji, je tednik Mag dolga leta pomenil pomembno vsebinsko obogatitev slovenskega medijskega prostora. "V letih slovenske politične in ekonomske tranzicije je postal sinonim za drugačnost sredi kontinuitete tukajšnjega novinarstva. Njegovo raziskovalno delo, ki je razkrivalo raznovrstno politično in ekonomsko polaščanje, njegova kritika tranzicijskih pojavov in analitično komentiranje družbenih procesov je prinašalo v tukajšnje razmere - obremenjene z dediščino nedemokratičnega režima in novinarske nesvobode - svežino, pogum in jasnost," je zapisano. "Zato je bil tednik skupaj s svojimi novinarji, pogosto izpostavljen napadom vladajoče politike, pritiskom ekonomskih lobijev, ki so mu odtegovali oglase in ga skušali tako zadušiti, večkrat pa se je zaradi svojega pisanja celo znašel pred sodiščem," piše v obrazložitvi.

Ko je tednik Mag prišel pod okrilje Delove hiše, so se, kot je zapisano, za nekaj časa gmotne in organizacijske razmere za njegovo delo izboljšale, pod vodstvom Silvestra Šurle mu je začela rasti tudi naklada: "Toda prav v tem obdobju se je začel na v. d. odgovornega urednika in Magove novinarje eden najhujših pritiskov na neodvisno novinarstvo, čemur smo bili priče v samostojni in demokratični Sloveniji. Silvestru Šurli so se nadzorniki Dela začeli vmešavati v njegovo delo, posegati v koncept in vsebino ter tako poskušali žanrsko in nazorsko jasno profilirani kritični tednik podrediti kapitalskim in političnim interesom njegovih lastnikov."

Novinarji Silvester Šurla, Igor Kršinar, Nenad Glücks, Biserka Karneža Cerjak, Brigite Ferlič Žgajnar "so se temu početju pogumno, odločno in javno zoperstavili". "Posledica tega je bila, da so novopečeni kapitalski mogotci in njihova tovarišija pripeljali v Mag bolj prilagodljivo novinarsko ekipo, ki je nemudoma močno spremenila njegovo vsebino, hkrati pa skuša ohraniti groteskni videz, kot da se s tednikom ni nič bistvenega zgodilo, čeprav vsi vemo, da imamo opraviti s posegom v neodvisnost novinarstva, ki se je tukaj pripetila v vsej svoji nedemokratični temeljitosti," so še zapisali organizatorji. In dodali: " Včasih je o tovrstnih zadevah odločala partija, danes pa odloča kapital."

Šurla: Nagrada z "grenkim priokusom"
Silvester Šurla je na vprašanje, kaj mu pomeni nagrada, odgovoril, da vsaka nagrada pomeni spodbudo za nadaljnje delo, vendar pa ima nagrada, ki so jo dobili "neki grenak priokus". "Dobili smo jo zato, ker smo se uprli pritiskom, ki so jih na nas lani izvajali predstavniki Pivovarne Laško v nadzornem svetu časopisne hiše Delo," je dejal. Ponovil je, da je lani prišlo do nasilnega prevzema uredništva in radikalne spremembe uredniške politike, zaradi česar je časopis samo v enem mesecu izgubil več kot tretjino bralcev: "To je cena lomastenja predsednice uprave in predsednice nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem."

Sklad sta decembra 1993 ustanovila skupščina Nove revije in upravni odbor Društva slovenskih pisateljev zaradi vse pomembnejše vloge medijev v slovenski družbi.

Dobili smo jo zato, ker smo se uprli pritiskom, ki so jih na nas lani izvajali predstavniki Pivovarne Laško v nadzornem svetu časopisne hiše Delo.

Silvester Šurla o razlogih za Jurčičevo nagrado
Jurčičeve nagrade nekdanjim Magovcem