Foto:
Foto:
Lansko leto so zaznamovala razmišljanja o Kocbeku.
Jurčičeve nagrade so ugledno priznanje.

Slovesna podelitev nagrad je bila v ljubljanski Mestni hiši. Jurčičeve nagrade za posebne dosežke podeljujejo novinarjem, svobodnim publicistom ali urednikom, s seboj pa nosijo tudi denarno nagrado v vrednosti 500.000 tolarjev.

Pronicljiva dokumentaristka
V obrazložitvi nagrad lahko med drugim preberemo, da je Helena Koder v dolgoletnem delu režiserke in scenaristke izoblikovala prepoznaven slog, ki ga odlikujeta širina znanja in pronicljivost. "Z avtorskim dotikom je Kodrova prikazovala sožitje ali spopad človeka s hribi in gorami, stiske ljudi v urbanem in brezdušno socializiranem svetu." Za enega vrhuncev njene ustvarjalnosti pa velja tudi dokumentarni film o Edvardu Kocbeku.


Dokumentarni portret: Franceta Bernika zvezdnato nebo (Helena Koder).

Odpiranje novih tem
Alenka Puhar je slovenski medijski prostor zaznamovala z izborom tematik in njihovo obravnavo, v preteklem letu so po mnenju strokovne žirije med njena najboljša dela sodili zapisi o Edvardu Kocbeku, bizarnih prevajalskih podvigih Prigod vojaka Švejka, usodi Orwellove Živalske farme, pomanjkanju fotografskega materiala o medvojnem in povojnem komunističnem nasilju ter veri in Cerkvi.


Vabino k ogledu: Dokumentarni film Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine.

Brez strahu do resnice
Silvester Šurla velja za enega vodilnih mladih novinarjev pri nas, nagrado pa so utemeljili s tem, da Šurla sodi "v generacijo novinarjev, ki se je izobraževala in oblikovala hkrati s tranzicijo, zdaj pa ji ob njenem izteku drži potrebno ogledalo, je v utemeljitvi zapisal UO. Nagrajenca odlikujejo ostrina, osredotočenost, nepopustljivost in iznajdljivost."

Nagrade podeljuje Sklad Josipa Jurčiča, ki sta ga pred dvanajstimi leti ustanovila založba Nova revija in Društvo slovenskih pisateljev.