V KUD-u France Prešeren si prizadevajo Trnfest pripraviti kljub zavrnitvi financiranja mestne občine in ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V KUD-u France Prešeren si prizadevajo Trnfest pripraviti kljub zavrnitvi financiranja mestne občine in ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bi-ko-fe
S 1. majem je začela veljati odločba ljubljanske občine, s katero so Bikofeju prepovedali organizacijo kulturnih dogodkov, z izjemo vnaprej prijavljenih štirih zunanjih dogodkov letno, mu zmanjšali letno teraso in skrajšali delovni čas. Foto: Bikofe / Tilen Sepič
KUD France Prešeren
KUD se s finančnimi težavami spopada že kar nekaj časa, ob začetku pretekle kurilne sezone pa so zaprli tudi vrata stavbe na Karunovi, ki jo zaradi težav tudi - za zdaj neuspešno - prodajajo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bikofe
V Bikofeju poudarjajo, da so bili vedno pripravljeni na pogovore z vsemi okoliškimi prebivalci, saj se zavedajo, da posegajo v njihova življenja. Foto: MMC RTV SLO

Kljub finančnim težavam KUD-a France Prešeren organizatorji že ves čas napovedujejo, da bodo enega osrednjih kulturnih dogodkov meseca avgusta, ki ga več kot dvajset let prirejajo v Trnovem, poskušali uresničiti tudi letos. Po besedah predsednika KUD-a Vita Rožeja se trudijo festival pripraviti kljub zavrnitvi financiranja mestne občine in ministrstva za kulturo. Do leta 2012 so celomesečni festival pripravljali z okoli 120.000 evri, lani pa so stroške zmanjšali še za dobrih 30.000 evrov, saj so se nastopajoči odpovedali honorarjem.
Stavba na Karunovi, ki je ob začetku pretekle kurilne sezone zaradi finančnih težav zaprla vrata, še vedno ni našla ustreznega kupca. Zanimanje za stavbo je slabo, pojasnjujejo v KUD-u, prejete ponudbe pa so se gibale med 200.000 in 400.000 evri, kar pa je le polovica vrednosti, na katero je stavbo ocenil geodetski urad (GURS).
Dolgovi društva, ki so pred zaprtjem po grobih ocenah znašali 400.000 evrov, naraščajo. Po navedbah občine se o odkupu prostorov za potrebe društva trenutno ne dogovarjajo, saj "je žogica na strani KUD-a"."Žal se med sabo še niso dogovorili niti o nakupu oziroma prodaji dela stavbe v Karunovi ulici, prav tako se še niso lotili sanacije dolga, vendarle pa vsi upamo na dober kompromis. Vsekakor je stališče občine, da hiša na Karunovi, kjer domuje KUD France Prešeren, ostane brez dvoma namenjena kulturi," so še zapisali na občini.
Negotova usoda "pomembne točke kulturne ponudbe v Ljubljani"
S prvim majskim dnem je začela veljati odločba Mestne občine Ljubljana, ki Bikofeju prepoveduje organizacijo kulturnih dogodkov, z izjemo vnaprej prijavljenih štirih zunanjih dogodkov letno. Po odločbi mora Bikofe zmanjšati tudi letno teraso in skrajšati delovni čas.
Kot so sporočili z občine, Bikofe s svojim programom vsekakor pripomore k uresničitvi ciljev v ljubljanski strategiji za razvoj kulture: "Lokal ponuja zanimive kulturne vsebine (glasba, razstave), kar privabi, še posebej v poletnih mesecih, številno občinstvo, tudi veliko turistov. Prav zato menimo, da Bikofe ni običajen lokal, ampak se je v času svojega delovanja vsebinsko razvil v pomembno točko kulturne ponudbe v Ljubljani, ki združuje predvsem mlade urbane prebivalce mesta." Vendar pa kulturnih dogodkov in vsebin, ki jih ponuja Bikofe, ne morejo podpirati na račun prebivalcev, poudarjajo. Župan Zoran Janković je na nedavni novinarski konferenci dejal, da je dogajanje v lokalu "prava zadeva, tisto, kar Ljubljana želi", a s tem ne morejo onemogočati življenja tamkajšnjim prebivalcem. S predstavniki lokala in prebivalci so se v zadnjih devetih mesecih večkrat sestali, da bi našli rešitev, a niso bili uspešni, je še dejal.
Težava so različne interpretacije ponudbe Bikofeja
Eden izmed lastnikov Bikofeja, Peter Marinič, poudarja, da so bili vedno pripravljeni na pogovore z vsemi okoliškimi prebivalci, saj se zavedajo, da posegajo v njihova življenja. Meni, da je glavni razlog za težavo v ekonomskih interesih nekaterih stanovalcev, ki razmišljajo o morebitni prodaji stanovanj in bi jih seveda želeli prodati po čim višjih cenah: "Ravno ta linija stanovalcev je dosegla te ukrepe. Večina sosedov je z nami vzpostavila dober dialog, občutek pa imam, da so nekateri zaradi omenjenih ekonomskih interesov to namerno rušili." Kot meni, "je bil njihov interes enostavno zapreti lokal".
Število dovoljenj za zunanje dogodke je po Mariničevih besedah precej prenizko, obenem bi šla vsaka prošnja za podaljšan delovni čas in dovoljenje za dogodek skozi "mestno cenzuro". Kot razumejo odločbo, bi moral biti dogodek res nekaj izjemnega, da bi dovoljenje sploh dobili.
Dogodke so vedno pripravljali z vsemi potrebnimi dovoljenji, ki so jih predstavili na občini, pojasnjuje. Težava pa je v različnih interpretacijah ponudbe Bikofeja in potrebnih dovoljenjih. Z dovoljenji in ukrepi, ki bi jih morali za prireditve sprejeti zdaj, si jih enostavno ne bodo mogli več privoščiti, je še dejal Marinič.
"Krajšanje delovnega časa in zmanjšanje terase sta precej nepotrebna ukrepa, ki jih je občina proti našemu lokalu sprejela precej revanšistično," je še dejal Marinič. Delovni čas so Bikofeju na občini namreč skrajšali s 1. ure na polnoč, ob čemer Marinič poudarja, da je to v primerjavi z okoliškimi lokali eno uro manj: "To je del večera, ko se zares naredi kar nekaj prometa. Ta ena ura je pomemben dejavnik za vsak lokal."