Dolgovi KUD-a France Prešeren po besedah Rožeja znašajo približno 400.000 evrov. Foto: Blaž Tišler
Dolgovi KUD-a France Prešeren po besedah Rožeja znašajo približno 400.000 evrov. Foto: Blaž Tišler
KUD France Prešeren
Predsednik društva KUD France Prešeren Vito Rožej razmišlja, da bi lahko Trnfest morda še naprej pripravljali na isti lokaciji - odvisno od volje novega lastnika -, lahko pa bi se odvijal drugje. Foto: BoBo
KUD France Prešeren
KUD France Prešeren je lastnik objekta na Karunovi, kar je za kulturna društva redkost. Foto: BoBo

Po besedah predsednika društva KUD-a France Prešeren Vita Rožeja še ni znano, kdo bo kupec, prav tako se ne ve, ali se bo ohranil kulturni program. Po Rožejevih besedah znašajo dolgovi po grobi oceni 400.000 evrov, nabirati pa so se začeli že na začetku 90. let, ko od tedanjega ljubljanskega župana Jožeta Strgarja pol leta niso prejeli nobenih javnih sredstev za delovanje.
Stavbo na Karunovi 14 je s pripadajočim zemljiščem geodetska uprava ocenila na približno 890.000 evrov. KUD France Prešeren je lastnik omenjenega objekta v Trnovem, kar je za kulturna društva redkost, in je zato moral sam kriti stroške vzdrževanja zgradbe, kar je letno znašalo okoli 120.000 evrov. Na javnih razpisih so se tako lahko potegovali zgolj za sredstva za program.
Lastništvo nepremičnine jim je omogočalo, da so se pri dobaviteljih lahko zadolžili, a ker so od države in občine letos prejeli bistveno manj denarja, jim upnikov ni uspelo poplačati. Od ljubljanske občine so prejeli 20.000 evrov, kar je 130.000 manj kot prejšnja leta, od države pa 53.000 evrov.
"Že pred leti bi se lahko odločili za bolj komercialen program oziroma za manj programa ali za ceno (dela) avtonomije z mestom ustanovili skupni zavod, katerega morebitno izgubo bi, ali pa ne, krila oba ustanovitelja," Rožej odgovarja na vprašanje, koliko so sami krivi za finančno stanje KUD-a France Prešeren.
Konec razstavnega in glasbenega programa
Ni še znano, ali si bo društvo našlo novo lokacijo za delovanje, vse je odvisno od višine kupnine. Še vedno bi lahko imeli založniško dejavnost, razmišlja Rožej, za literarne dogodke pa bi lahko najemali druge prostore. Poslovili pa se bodo od razstavnega, glasbenega in gledališkega programa. Vitalnejši projekti, kot je improliga, so že našli nove lokacije in pravne osebe. Improliga, ki jo je marsikdo enačil kar s "Kudom", je našla novi dom v Španskih borcih.
Tradicionalni avgustovski festival Trnfest, katerega ime je letos namigovalo na morebiti njegovo zadnjo izvedbo, bo po Rožejevem mnenju lahko - odvisno od volje novega lastnika nepremičnine - še naprej na isti lokaciji, lahko pa bi se odvijal drugje.

Nikoli več KUD France Prešeren?
Nikoli več KUD France Prešeren?