Prizor iz baletne predstave Povodni mož. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor
Prizor iz baletne predstave Povodni mož. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor

S predstavo Povodni mož se je Edward Clug s svojo prepoznavno avtorsko poetiko lotil istoimenske pesnitve Franceta Prešerna. Predstava, ki je nastala v sodelovanju s skladateljem Milkom Lazarjem, scenografom Markom Japljem in kostumografom Leom Kulašem, "skozi dialog s preteklostjo nagovarja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja", so navedli na ministrstvu za kulturo.

Sorodna novica Kaj bo Slovenija podarjala državnikom? Faksimile Zdravljice, pametno steklenico in gumbe s panterjem

Fabiani, Plečnik in Vurnik že maja zaživeli na spletu
Sicer je že od preteklega meseca na družbenih omrežjih ministrstva (Instagram, Facebook in Twitter) na ogled virtualna razstava Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik – Oblike za novo demokracijo. Razstava ponuja vpogled v bogato dediščino treh sodobnih slovenskih arhitektov, vsak dan pa jo dopolnijo z enim od del te velike trojice. Avtorja razstave sta fotograf Stane Jeršič in umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa, so zapisali na ministrstvu.

Vznemirljivi časi ali razvpita razstava v Evropskem parlamentu
Eden od osrednjih dogodkov, ki jih v času predsedovanja načrtuje ministrstvo, bo razstava sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Vznemirljivi časi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Razstavo, okoli katere se je nedavno dvigalo veliko prahu in je bila njena izvedba negotova, bo 12. julija odprl minister Vasko Simoniti. Postavitev predstavlja dela sodobnih slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev s področja slikarstva, kiparstva in fotografije. Izbor je pod kuratorstvom Marka Košana pripravila Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec.

Sorodna novica Z Alanom Hraniteljem pokukati v omaro norega klobučarja

Stvaritve našega najslavnejšega kostumografa na sedežu Sveta EU
Že 13. julija bo minister za kulturo na sedežu Sveta EU v Bruslju oziroma v stavbi Justus Lipsius odprl razstavo Alana Hranitelja. Postavitev Omara norega klobučarja predstavlja del bogatega opusa slovenskega kostumografa, ki že več kot tri desetletja ustvarja za gledališke, operne in plesne predstave ter filme. Njegov dosedanji opus šteje več kot 400 kostumografij in sodelovanj pri različnih umetniških projektih, so poudarili na ministrstvu.

Sorodna novica V Ljubljani bo odzvanjal Europa Cantat, največji evropski zborovski festival

Eden največjih dogodkov zborovske glasbe bo zavzel Ljubljano
V Ljubljani in na spletu bo od 16. do 25. julija potekal festival Europa Cantat, eden največjih mednarodnih festivalov zborovske glasbe. Festival, ki vse od leta 1960 v Evropi združuje zborovske pevce, zborovodje, skladatelje, mentorje in ljubitelje zborovske glasbe, vsako tretje leto organizirajo v drugem evropskem mestu. Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da festival pripravljajo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD), dogajanje pa bo v Ljubljani 17. julija prav tako odprl Simoniti.

Bernarda in Marcos Fink v bruseljskem Bozarju
8. septembra bodo v Kulturnem centru Bozar v Bruslju gostili mezzosopranistko in basbaritonista Bernardo in Marcosa Finka. Znamenita sestra in brat bosta na koncertnem večeru Samospevi brez meja ob klavirski spremljavi Vladimirja Mlinarića poustvarila raznolik program samospevov slovenskih, evropskih in argentinskih skladateljev.

Slovenski filmi, nastali vse od časa Kraljevine SHS do danes
Za december je napovedana še retrospektiva slovenskega filma, ki jo v Bruslju pripravljajo v sodelovanju s Kraljevo belgijsko in Slovensko kinoteko. Retrospektiva bo izrisala zgodovinski in estetski razvoj slovenske kinematografije – od nemih začetkov do sodobne, v evropski prostor vključene produkcije. Obenem bo ponudila enkraten vpogled v družbeni in zgodovinski razvoj Slovenije, saj je uvodni film V kraljestvu Zlatoroga nastajal v času Kraljevine SHS. Pregled bodo sklenili filmi, ki so nastali v samostojni državi, so še sporočili z ministrstva.

Edward Clug pred premiero baleta na Blejskem otoku
Priprave na predsedovanje