"Šlo bo za samostojno razstavo z dvema sklopoma umetniških del. Kot vedno bosta oba dela razstave predstavljena v skupnem katalogu," so predstavniki Evropskega parlamenta odgovorili na novinarsko vprašanje dopisnice RTV Slovenija iz Bruslja Mojce Širok.

Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu v Bruslju je potrjena in ne bo odpovedana. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu v Bruslju je potrjena in ne bo odpovedana. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Potem ko so pred desetimi dnevi v Evropskem parlamentu potrdili odpoved razstave slovenskih umetniških del v Bruslju z naslovom Živimo v vznemirljivih časih, ki bi bila na ogled v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije (EU), so danes z ministrstva in EP-ja sporočili, da je razstava potrjena.

Razstava bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval kulturni minister Vasko Simoniti, so danes sporočili z ministrstva za kulturo.

Odpoved razstave, ki so jo potrdili 17. maja v Evropskem parlamentu, je naletela na številne odzive javnosti in medijev. Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU-ja, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Razstava izbranih ustvarjalcev
"V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji,"
so še zapisali na ministrstvu.

Predstavniki EP-ja so za RTV Slovenija zapisali, da si "EP prednostno prizadeva predvsem za to, da z izmenjavo predsedstev Sveta EU-ja omogoči prepoznavnost umetnikov in umetniške razstave EP-ja. Razstava bo sestavljena iz likovnih del, ki jih je izbralo tokratno predsedstvo, in iz šestih slovenskih umetniških del, ki so del umetniške zbirke EP-ja."

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo izpeljali razstavo
Projekt so zaupali poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Marku Košanu iz Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer so nad novico "zelo presenečeni". "Minister za kulturo je razstavni projekt samovoljno odpovedal, o čemer se je javno in nedvoumno izrekel v preteklem tednu," je ob novici zapisala direktorica omenjene galerije Andreja Hribernik.

V KGLU-ju smo nezadovoljni nad dogajanjem, ravnanja ministrstva za kulturo pa ne moremo razumeti drugače kot diskreditacije umetnikov in našega dela ter politične instrumentalizacije projekta, s čimer se ne moremo strinjati. Razstavo bomo profesionalno izpeljali do konca zaradi odgovornosti do umetnikov in tiste javnosti, ki ji je v teh časih še mar za kulturo in umetnost.

Andreja Hribernik

Po prejeti informaciji so zahtevali pisno zagotovilo, da bo razstava zdaj izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni na začetku priprav na razstavo, da je torej izbor avtorjev kustosa Košana razstavljen ob delih, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta.

Umetniki soglasno podprli nadaljevanje projekta, kot so ga zastavili v KGLU-ju
"Dela trinajstih vabljenih umetnic in umetnikov za priložnostno predstavitev po izboru kustosa bodo skupaj z deli avtorjev, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta, v skladu z ustaljeno prakso tovrstnih razstav v Bruslju objavljena v razstavnem katalogu, ki ga pripravljajo v Evropskem parlamentu. Po prejetem potrdilu vsebinskih in finančnih pogojev smo se o nadaljevanju izvedbe projekta posvetovali z vključenimi ustvarjalci." Nadaljevanje projekta so ti soglasno podprli, a le v primeru, da bo ostal takšen, kot so ga zastavili v KGLU-ju. Zato posebej poudarjajo, da bo projekt s soglasjem ministrstva potekal v dogovorjenih okvirih, ki se od začetka sodelovanja niso spremenili.

"V KGLU-ju smo nezadovoljni nad dogajanjem, ravnanja ministrstva za kulturo pa ne moremo razumeti drugače kot diskreditacije umetnikov in našega dela ter politične instrumentalizacije projekta, s čimer se ne moremo strinjati. Razstavo bomo profesionalno izpeljali do konca zaradi odgovornosti do umetnikov in tiste javnosti, ki ji je v teh časih še mar za kulturo in umetnost," je še zapisala direktorica galerije.

"Noben uradnik ne bo postavljal pogojev"
Simoniti je razstavo najprej odpovedal, ker po lastnih besedah ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. "Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je pred dnevi povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

"Žal pa od vsega začetka nismo bili seznanjeni z vsemi pogoji Evropskega parlamenta, ki je naš izbor pogojeval še s tem, da v postavitev te razstave sami vključijo še dela slovenskih avtorjev, ki jih je skozi leta odkupil Evropski parlament in so zdaj del njihove trajne zbirke," so ob odpovedi razstave v pojasnilu zapisali na ministrstvu.

V Bruslju bodo predstavili dela sodobne slovenske likovne umetnosti. Foto: BoBo
V Bruslju bodo predstavili dela sodobne slovenske likovne umetnosti. Foto: BoBo

Med drugim naj bi ministra zmotilo, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti na tej razstavi. Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: "Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj."

"Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem," je dejal.

Sodelovanje Koroške galerije likovnih umetnosti
Direktorica galerije Andreja Hribernik je sicer ob odpovedi razstave zapisala, da so bili seznanjeni s pogoji in prakso razstavljanja umetniških del iz zbirke Evropskega parlamenta ob priložnostni razstavi. Obenem so bili seznanjeni tudi z avtorji in deli iz omenjene zbirke.

"S tem, da se ta dela razstavijo vzporedno z izborom 13 del kustosa Marka Košana, nikoli nismo imeli težav," je tedaj poudarila.

Slovenska razstava v Bruslju vendarle bo