Prvi je svoje sporočilo gledalcem poslal eden izmed pionirjev spletne umetnosti Igor Štromajer, ki se je lotil teme umetnosti na spletu oziroma vprašanj, ali je umetnost na spletu tudi že spletna umetnost in ali je predstavitev umetnosti na spletu tudi že razstava. "Sedanja kriza bo seveda v celoti spremenila svet. Kar ni uspelo revolucijam v prejšnjih stoletjih, bo uspelo nekemu skoraj nevidnemu virusu," je med drugim izpostavil Štromajer.

Igor Štromajer o umetnosti na svetovnem spletu

Vizualni umetnik Arjan Pregl je v času karantene na spletu objavil svoje predavanje oziroma tutorial, v katerem si je med drugim zastavil vprašanje, kako upodobiti čas. V Koronaselfiju pa je opomnil, kako se v tem obdobju poudarja, kako je zdaj čas, da stopimo v stik sami s sabo, kar je seveda težko, ko se morajo od doma otroci šolati in starši delati.

Umetniki v izolaciji: Arjan Pregl

Oglasila se je še ena domača umetnica, ki pa deluje v ZDA. Svoje sporočilo je posnela tudi videoumetnica Nataša Prosenc Stearns, ki živi v Los Angelesu, kjer se je javno življenje prav tako ustavilo. "Upam, da se bodo ljudje, ko bo konec pandemije, začeli zavedati, kako lepo je življenje, če se lahko družimo," je dejala umetnica in izrazila upanje, da bodo ljudje po tej izkušnji manj časa zapravili na družbenih omrežjih.

Umetniki v izolaciji: Nataša Prosenc Stearns iz Los Angelesa

Svoj Koronaselfi sta posnela tudi slikarja, oče in hči Živko in Ira Marušič. Kot je povedala Ira, ji je oče v kleti koprskega domovanja pripravil atelje, da ga hči kot pripadnika ranljivejše skupine prebivalcev ne bi ogrožala. Živko pa je navedel "postaje" svoje samoizolacije: spalnica, stranišče, telovadba in kuha ter seveda slikanje, pri čemer je razkril, da zdaj slika dela manjšega formata.

Koronaselfi: slikarja Živko in Ira Marušič

Igralec in ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor pa je poudaril, da "gledališče zmeraj nastaja iz človečnosti, humanizma in empatije. To so občutja, ki bodo še kako potrebna, ko se vrnemo v normalo."

Igor Samobor razmišlja o gledališču

Peterici že objavljenih dodajamo še čisto svež Koronaselfi Petre in Shreye, ki sta se oglasili s performansom, naslovljenim Vitamin/Sajber kmetici. Umetnici sta se v nasprotju s predhodniki podali na prosto, v tako rekoč pristno slovensko okolje.

Koronaselfi: Petra in Shreya