Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Poudarili so, "da je kulturni sektor v času koronakrize prejel že ogromno dodatnih finančnih sredstev", vse pa pozvali "k dialogu in strpnosti".

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu zapisali, da se financiranje kulturne panoge za zdaj nemoteno nadaljuje, zato zanikajo izjave, da je kulturna panoga tako zelo prizadeta, da po epidemiji ne bo preživela.

Sorodna novica Četrta akcija za kulturo: ministrstvo kot oder, protestniki kot občinstvo

Očitke o neodzivnosti zavračajo. "Ministrstvo je tekoče odgovarjalo na pobude in vprašanja. Med drugim je tudi društvo Asociacija pri pripravi drugega interventnega zakona poudarilo, da smo upoštevali njihove pripombe. Ministrstvo je prav tako o novostih v zvezi s protikoronsko zakonodajo javnost sproti obveščalo. Zato ministrstvo za kulturo vse poziva k dialogu in strpnosti."

"Težave pa moramo reševati skupaj – z dialogom in tudi s kompromisi"
Zapisali so, da je epidemija prizadela vse sfere družbe in vse poklice. "Težave pa moramo reševati skupaj – z dialogom in tudi s kompromisi, ki bodo upoštevali finančno resničnost, v kateri se je znašla država. Nikakor pa se niti en sam problem ali vprašanje ne bo moglo rešiti na ulici, s skrunitvijo javne lastnine in kršitvijo cestnoprometnih predpisov," so zapisali na ministrstvu.

Odziv Ministrstva za kulturo na protestno akcijo pred Ministrstvom

Pravijo tudi, da se je na proteste in trditve aktiva delavcev in delavk v kulturi že pred dvema tednoma v posnetku odzvala državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc. Dodali so, da ministrstvo "podpira pravico do protestov, če so mirni, spoštljivi in ne uničujejo javne lastnine ter obenem ne žalijo ali celo grozijo zaposlenim na ministrstvu za kulturo".

Spomnili so tudi, da si je ministrstvo za kulturo skladno s svojimi pristojnostmi prizadevalo, da so bili ob epidemiji pogoji za prejem pomoči za vse zaposlene in samozaposlene v kulturi definirani kar se da široko, tako da je lahko možnost finančne pomoči uporabilo čim večje število kulturnikov. Med drugim so bili samozaposleni v kulturi upravičeni do temeljnega mesečnega dohodka v skupni vrednosti 1750 evrov za dva meseca in pol ter oprostitve plačila prispevkov, med epidemijo pa so na ministrstvu pomagali tudi javnim zavodom.

Sorodna novica Ne drži, da ministrstvo za kulturo ni dejavno sodelovalo v času pandemije, trdi državna sekretarka

V drugi interventni zakon "pa je bil prav na pobudo ministrstva za kulturo in specifičnega statusa samozaposlenih v kulturi vključen amandma, po katerem se izguba dohodka meri v primerjavi z (rekordnim) letom 2019, kar je tudi glavni strateg delovne skupine Matej Lahovnik imenoval za zelo velikodušno", so zapisali.

Med drugim so navedli, da je Slovenija dala svojim državljanom, gospodarstvu in tudi specifično kulturi več kot večina držav EU-ja: "Če pod ukrepi potegnemo črto, ugotovimo, da je bila Slovenija z 80-odstotnim povračilom plač tudi vsem nevladnim organizacijam kot delodajalcem v kulturi med najbolj darežljivimi v Evropi." Prav tako je po zapisu ministrstva država že pred epidemijo finančno podpirala samozaposlene v kulturiza leto 2020 predvideno v skupni vrednosti 9,7 milijona evrov, od tega je bilo 3,3 milijona evrov že izplačanih do aprila.

Spomnili so tudi, da je že na seji odbora za kulturo minister Vasko Simoniti v odzivu medijem dejal: "Če hočemo, da se nekomu da, potem je treba nekomu drugemu vzeti. Vlada RS in ministrstvo za kulturo sta se zavzela, da bi protikoronski ukrepi zajeli čim večji delež prebivalstva, hkrati pa se zavedamo, da brez izgub (na vseh) področjih ne bo šlo."

Protest z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv.
Četrta akcija za kulturo