Kdo bo novi umetniški vodja v novogoriškem gledališču še ni znano. Foto: www.primorska.info
Kdo bo novi umetniški vodja v novogoriškem gledališču še ni znano. Foto: www.primorska.info
Majda Širca
Z razmerami v severnoprimorski gledališki ustanovi se je ob nedavnem obisku na Goriškem seznanila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Foto: MMC RTV SLO

Z gledališkim vodjo SNG Nova Gorica se je začelo zapletati, ko je direktor gledališča Mojmir Konič te dolžnosti razrešil dolgoletnega vodjo Primoža Beblerja. Posledica te odmevne razrešitev je omenjeni razpis, o imenih pa v gledališču ne želijo govoriti, je pa pred tedni svojo prijavo napovedal tudi Bebler.

Novi vodja znan kmalu
Borut Bašin, ki je odgovoren za odnose z javnostmi v SNG Nova Gorica je povedal, da bo vloge pregledal direktor gledališča in se odločil, koga bo predlagal, nato pa bo neobvezujoče mnenje podal še strokovni svet. Ker je Konič pred časom napovedal, da naj bi se strokovni svet sešel 17. februarja, bi bilo ime novega umetniškega vodje novogoriškega gledališča lahko predvidoma znano do konca prihodnjega tedna, je še povedal Bašin.

Kot je znano, je Konič dozdajšnjega umetniškega vodjo gledališča Beblerja zaradi pomanjkljivega načrtovanja dela 19. januarja najprej razrešil in ga poslal na prisilni dopust, nato pa mu izrekel še izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Bebler, ki tako ni več zaposlen v SNG Nova Gorica, pa z gledališčem sodeluje kot režiser ene izmed nastajajočih predstav, drame Čudež v Šarganu.

Neuspešen klic strokvnega sveta
Spori in nesoglasja v SNG Nova Gorica, zlasti med direktorjem na eni ter pomočnikom za umetniški del in delom umetniškega ansambla na drugi strani - slednji so direktorju nezaupnico izrekli tudi s peticijo - se vlečejo že dlje časa. K dialogu in iskanju kompromisne rešitve za sodelovanje med direktorjem in umetniškim vodjem sta neuspešno pozvala tako strokovni svet kot svet zavoda SNG Nova Gorica.

C. R.