Nemška diva Marlene Dietrich in legenda vesternov John Wayne sta si med snemanjem filma Pittsburg leta 1942 privoščila partijo kraljevske igre na majhnem prenosnem kompletu. Foto: AP
Nemška diva Marlene Dietrich in legenda vesternov John Wayne sta si med snemanjem filma Pittsburg leta 1942 privoščila partijo kraljevske igre na majhnem prenosnem kompletu. Foto: AP
Bobby Fischer
Nekdanji svetovni prvak in verjetno najboljši šahist zadnjih dveh desetletij Gari Kasparov je Bobbyja Fischerja (na posnetku) označil za kentavra - za sintezo med človekom in šahom. Fischer je nekdanji svetovni prvak in za zdaj tudi edini ameriški šahist, ki je kdaj postal prvak. Foto: AP
Lucky Luke in Jolly Jumper
Kdaj pa kdaj šahirajo tudi risani liki: Lucky Luke in njegov Jolly Jumper med partijo. Foto: Youtube

V Londonu je za današnji popoldan napovedana četrta partija med Magnusom Carlsenom in Fabianom Caruano za naslov svetovnega prvaka. Še pred svetovno slavo Bobbyja Fischerja (1943–2008), zaradi katere je postal šah zanimiv tudi za najširše množice, pa je bila med 30. in 50. leti preteklega stoletja ta kraljevska igra priljubljena tudi v Hollywoodu.

Redni gostje hollywoodskega šahovskega kluba
Med ljubiteljskimi šahisti najdemo takratna najbolj zvezdniška hollywoodska imena, kot so Humphrey Bogart, James Dean, Charlie Chaplin, John Wayne, Marlon Brando, Katharine Hepburn, Bette Davis ali Marlene Dietrich. Šah je bil za igralce med drugim priročen na snemalnih prizoriščih, kjer so se med čakanjem, da "pade naslednja klapa", sproščali s partijami šaha oziroma so z njimi trenirali možgane.

Leta 1932 se je v Los Angeles preselil ameriški šahist, organizator in kolumnist Herman Steiner, ki je tam ustanovil Steiner Chess Club, pozneje preimenovanega v Hollywood Chess Group. Hollywoodski igralci tistega časa so redno zahajali tja, poleg Bogarta in njegove žene Lauren Bacall, na primer tudi Charles Boyer in José Ferrer.

Bogarta je prav tako mogoče videti med šahiranjem v filmski klasiki Casablanca v vlogi Ricka Blaina, sicer pa je prav on veljal za najambicioznejšega šahista v Hollywoodu in se je šaha učil pri samem Steinerju.

Diva z obvezno šahovsko ploščo v prtljagi
Med ljubiteljskimi šahisti Hollywooda najdemo tudi legendo vesternov Johna Wayna, ki ga je fotografski objektiv ujel med partijo z Marlene Dietrich, ki sta si jo privoščila med snemanjem filma Pittsburg v letu 1942. Za nemško divo je pravzaprav veljalo, da vselej potuje z veliko šahovsko ploščo v prtljagi, še navaja Deutsche Welle.

Kraljevska igra za sodobne umetnike
Tudi med nekaterimi osrednjimi figurami umetniškega sveta najdemo šahiste, za najbolj zagnana sta veljala francoski slikar in kipar Marcel Duchamp ter nemški umetnik Max Ernst, ki je leta 1945 oblikoval svoje lastne figurice iz stekla in lesa.

Duchamp je celo veljal za enega najboljših šahistov v svoji domovini, prav tako pa je oblikoval svoje lastne figurice. Oče "najslavnejšega pisoarja na svetu" naj bi redno šahiral z ameriškim umetnikom Manom Rayem in skladateljem Johnom Cageem.

Nemški intelektualci in risani lik
Tudi nemški dramatik Bertolt Brecht, ki je v času nacizma pobegnil na Dansko, se je redno predajal užitkom te igre. V poletnih mesecih v letih 1934, 1936 in 1938 naj bi ga redno obiskoval nemški filozof Walter Benjamin, ki pa je pred nacisti pobegnil v Pariz.

Sicer se šah najverjetneje zaradi svoje na prvi pogled ne prav dinamične narave le redko znajde v zabavni industriji. Kljub temu se je belgijski avtor stripov Morris (s pravim imenom Maurice De Bevere) odločil svojega junaka Lucky Luka (Srečnega Luko) posaditi tudi za črno-belo ploščo z njegovim Jolly Jumperjem, znanim kot "najpametnejši konj na svetu".