Na veliki oder prihajata Magnus Carlsen in Fabiano Caruana. Foto: EPA
Na veliki oder prihajata Magnus Carlsen in Fabiano Caruana. Foto: EPA
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen tretjič brani naslov svetovnega prvaka. Foto: AP
Caruana bo izzval šahovskega prvaka Carlsena

Čeprav Magnus Carlsen šteje šele 27 let, že dolgo zaseda šahovski prestol. Tja se je zavihtel leta 2013, ko je zlahka premagal Viswanathana Ananda (6,5:3,5). Naslov je nato dvakrat ubranil, leta 2014 je spet brez pretiranih težav opravil z Indijcem (6,5:4,5), pred dvema letoma pa je imel ogromno dela, saj je Rusa Sergeja Karjakina premagal šele v podaljšku (po izidu 6:6 so bile na sporedu štiri partije v pospešenem šahu).

Marca dobil turnir izzivalcev
Njegov tokratni izzivalec je Američan Fabiano Caruana, ki je leto mlajši. Caruana si je mesto izzivalca prislužil marca, ko je dobil turnir osmih izzivalcev. Turnir izzivalcev je bil neverjetno izenačen, Američan pa je z zmagami ob koncu turnirja pokazal svojo trdnost, odločnost in kakovost.

Prvi Američan po Fischerju
Prihod Caruane na največjo sceno pomeni tudi nekoliko večje zanimanje za šah v ZDA. Nesporni vrhunec se je zgodil leta 1972, ko so bile na vrhuncu hladne vojne vse oči uprte v Islandijo, kjer sta se pomerila Bobby Fischer in Boris Spaski. Fischer je po naslovu izginil (naslova tri leta kasneje sploh ni branil in se je ubadal s številnimi drugimi težavami).

Navdušuje se prav po Fischerju
Caruana ima italijanske korenine, rojen je bil v Miamiju, otroštvo pa preživel – kot Fischer – v Brooklynu. "Igralec, ki me je vedno presenečal in navduševal, je bil prav Fischer. Seveda, marsikaj z njegovim osebnim življenjem ni bilo v redu, a njegov pristop do igre in njegova moč sta neverjetni. Različna sva si na številnih ravneh."

Turnir od petka do 29. novembra
Izzivalec je med letoma 2005 in 2015 igral za Italijo, od koder prihaja njegova mati. Blizu boju za naslov svetovnega prvaka je bil že leta 2016, ko je zaostal le za Karjakinom. Na vrhu jakostne lestvice sta prav oba akterja, ki se bosta med 9. in 28. novembrom v Londonu pomerila za naslov prvaka. Carlsen ima rating 2835, Caruana pa 2832.

Statistika na strani Carlsena
Do zdaj sta se v klasičnih partijah pomerila 33-krat, več uspeha ima Norvežan (10 zmag, 5 porazov in 18 remijev). Prvak bo tisti, ki bo prej prišel do šestih točk in pol. V primeru izenačenja na 6:6 bomo spet videli podaljšek – igro v pospešenem šahu. Tudi v tej statistiki ima Carlsen boljši medsebojni izkupiček (23 zmag, 11 porazov, 22 remijev).

Caruana bo izzval šahovskega prvaka Carlsena