Foto:
Foto:
Kocijančičev prevod in zbirka opomb o Platonu
Nagrajeno delo, eseji Tistim zunaj.

Po Kocijančičevi zaslugi je slovenščina eden redkih jezikov, v katerem je zapisan celotni Platonov opus. Kocijančič pa Platonovih del ni le poslovenil, ampak jim je dodal tudi obsežne razlage. Država, Simpozij, Timon in drugi spisi so izšli začetek lanskega decembra.



Konsistenten in sodoben prevod
V prvi knjigi o Platonu je preveden njegov celoten opus, druga izdaja pa na 1.494 straneh ponuja kazala, bibliografijo, zemljevide, skice in poglobljen razmislek o enem največjih grških in svetovnih mislecev nasploh. Že pred Kocijančičem so se nekaterih Platonovih del lotevali tudi drugi prevajalci, a so bili po nagrajenčevem mnenju pri delu nekonsistentni. Prav tako se niso mogli odločiti med dobesednim prevodom in pedagoškim namenom dela, medtem ko je Kocijančič sledil načelu, da napiše zvest in sodoben prevod, pri tem pa mu je to, da se je odločil za prevod celotnega opusa, pomagalo pri ločevanju med bolj in manj bistvenimi točkami Platonove filozofske misli.

Rožančeva nagrada za zbirko esejev
Gorazd Kocijančič je lani pozornost zbudil tudi z zbirko esejev Tistim zunaj: Ezoterični napisi 1990-2003. Eseji, razdeljeni v tri skupine: Kolumne, Branja in motrenja ter Varia, presegajo oznake žanrov, ki jih je avtor zapisal v naslovih. Kot je v obrazložitvi nagrade zapisal predsednik žirije za podelitev Rožančeve nagrade Miran Košuta, Kocijančič v nagrajenem delu širi prostor in čas mišljenja, ki se razteza vse do antične filozofije.

Prevajalec in publicist
Kocijančič prevaja iz grščine in latinščine, spremno besedo je pisal že tudi za prevode iz ruščine, nemščine in francoščine, v njegovi bibliografiji pa sta tudi deli Posredovanja in Med Vzhodom in Zahodom ter številni članki.

Delo nagrado za osebnost leta podeljuje od leta 1990, namenja pa jo predvsem ljudem, ki ne delujejo pod sojem medijskih žarometov, njihovo delo pa je pomembno za Slovenijo na različnih področjih. O nagrajencu zadnja štiri leta odloča uredniški kolgij Dela, ki jo je lani izročil filozofu in profesorju Tinetu Hribarju.