Z začetkom tedna so se začela tudi arheološka dela na Kongresnem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Z začetkom tedna so se začela tudi arheološka dela na Kongresnem trgu. Foto: MMC RTV SLO
V pripravljalni fazi so naredili več kot 70 jedrnih vrtin, poleg tega so upoštevali vse dozdajšnje vedenje o tem območju, da bi se izognili presenečenjem. Foto: MMC RTV SLO

Kot je bilo napovedano, so arheologi svoja izkopavanja začeli na začetku tedna. Arheologi večjih presenečenj ne pričakujejo, gradnjo garaž naj bi nadaljevali po načrtih, je povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Obsežno območje, ki se razteza na 7.729 kvadratnih metrih, so arheologi predhodno raziskali z metodo jedrnih vrtin, ki je pokazala, da lahko pričakujejo različne tipe in količine ostalin, ki jih bo mogoče obravnavati ločeno.

Trije sklopi
Zato so območja razdelili na tri sklope; prvi sklop je parkirišče med Vegovo in Slovensko cesto in se razteza na 3.945 kvadratnih metrih, največja globina arheoloških plasti pa je ocenjena na 5,3 metra. Ostaline na tem delu se navezujejo večinoma na obrambne strukture antične Emone. Drugi sklop obsega parkirišče pred univerzo, tretji pa prehod čez park Zvezda proti Šubičevi ulici.

Arheologi so se najprej lotili drugega sklopa, za katerega so predvideli 49 dela zmožnih dni - torej dni brez snežne odeje, brez padavin in ob jutranji temperaturi nad lediščem. Celotna izkopavanja naj bi bila končana januarja 2010.

Večje najdbe niso predvidene
Na obravnavanem območju pričakujejo novodobne najdbe iz 17. stoletja in ostanke obrambnega jarka rimske Emone, ki bodo po pričakovanjih dopolnili dozdajšnje vedenje o fortifikacijskem sistemu Emone. Sočasno z izkopavanji na tem območju bi lahko opravili pripravljalna dela na tretjem sklopu, brez Šubičeve, za same raziskave tega dela pa bodo potrebovali 57 dni. Sledile bodo arheološke raziskave prvega sklopa, zanje so predvideli 149 dni, in v delu tretjega sklopa - na Šubičevi ulici -, kjer so predvideli 42 dni.

Po besedah Borisa Vičiča, vodje ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), večjih nepredvidenih zidanih struktur ne pričakujejo, čeprav dodaja, da so presenečenja vedno mogoča.

C. R.